View Single Post
Eski 13-04-2012, 21:23   #4
pria
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,525
'Burger King' ağır cezada yargılanacak

Şirketler Burger King'in (maret) 'salmonella ve listeria Bakterili et' davası Ağır Ceza'da Bakteri taşıyan 160 bin hamburgeri piyasaya sürdüğü iddia edilen Burger King ile dağıtım firması Fasdat Gıda hakkında açılan davada önemli bir gelişme yaşandı. Gebze 5. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davaya artık Ağır Ceza Mahkemesi bakacak. Son duruşmada iki ilçe tarım görevlisi de bakterili etlerin kendi kontrollerinde imha edilmediğini itiraf etti.Fast food devi Burger King'e et tedarik firması T&T Gıda ve Fasdat Gıda arasında yaşanan bakterili et tartışmasında yargı süreci devam ediyor. Geçen nisan ayında Gebze 5. Asliye Ceza Mahkemesi'nde başlayan dava, Asliye Mahkemesi'nden alınarak Ağır Ceza Mahkemesi'ne verildi. Davanın ikinci duruşmasında ayrıca önemli bir ayrıntı ortaya çıktı.

Tutuksuz olarak yargılanan Gebze Tarım İlçe Müdürlüğü'nde görevli Mustafa Sözbir ve Nejla Filiz, bakterili etlerin kendi kontrollerinde imha edilmediğini, Fasdat yetkililerinin tutanağa geçirdiklerini itiraf etti. Geçen yıl eylül ayında fast food devi Burger King'in salmonella ve listeria bakterileri taşıyan 160 bin adet hamburgeri piyasaya sürdüğü iddia edilmişti.
Bakanlık, ilgili firmalara bakterili etlerin akıbetini sormuş, şirket önce Balıkesir Zeybek Katı Atık Tesisleri'nde imha edildiğini, daha sonra ise Bursa'daki Madımak Kangal Çiftliği'nde tüketildiğini öne sürmüştü.

Olayın kamuoyuna yansımasının ardından Gebze Cumhuriyet Savcılığı tarafından Fasdat Gıda Genel Müdürü Derviş Celalettin Aktay hakkında Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 204/1 ve 53. maddesi gereğince 'resmi belgede sahtecilik', Gebze Tarım İlçe Müdürlüğü çalışanları Nejla Filiz ve Mustafa Sözbir hakkında da Gebze Ağır Ceza Mahkemesi'nde kamu davası açılmıştı.

Davanın ikinci duruşması önceki gün yapıldı. Hakim Kadriye Erdoğan, Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın bundan sonra Gebze Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmesine karar verdi. Buna gerekçe olarak da Nejla Filiz ve Mustafa Sözbir hakkında Gebze Ağır Ceza Mahkemesi'nde derdest dava bulunduğu, bu dosya ile ceza mahkemesinin 2011/133 esas sayılı dosyası arasında hukuki ve fiili bağlantı sebebiyle CMK'nın 10. ve 5395 sayılı kanunun 17/3 maddelerini gösterdi.

Öte yandan duruşmada son savunmalarını yapan sanıklar Filiz ve Sözbir, Fasdat yetkililerinin, bakterili etleri imha ederken yanlarında olmadıklarını itiraf etti.

Fasdat Gıda'nın o tarihlerde birtakım etleri imha ettiğinden dolayı İlçe Tarım Müdürlüğü'ne bildirimde bulunduğunu dile getiren Sözbir, "Biz de bu bildirimler üzerine firmaya gittik. Birtakım et ürünlerinde bakteri çıktığından dolayı imha ettiklerini söylediler. Biz de diğer sanık ile beraber bu konuda bir tutanak tuttuk. Tutanakta sözü edilen, bu gıda maddelerinin bizzat imha görerek belgelendirmedik. Sadece firma yetkililerinin beyanlarını tutanağa geçirerek imzaladık." ifadelerini kullandı.

Sanık Nejla Filiz de imha işlemleri sırasında olay mahallinde bulunmadıklarını, sadece Fasdat yetkililerinin beyanlarını tutanağa geçirdiklerini söyledi. Bir sonraki duruşma 13 Eylül 2011'de görülecek.

'Burger King' ağır cezada yargılanacak - Gıda Hareketi

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön