calamondin de bir narenciye olduğuna göre ,besin eksikliklerini tespit etmek ve ona göre önlem almak lazım.
BİTKİ BESİN ELEMENTLERİNİN ÖZELLİKLERİ
AZOT
Bitkilerin asal yapı maddesi olan proteinlerin oluşmasında görev alır.
Bitkilerde besin maddelerinin üretiminde görev alan klorofilin yapısında bulunur.
İyi bir çiçeklenme sağlar ve çiçek dökülmesini önler.
Meyvelerin zamanında olumlu ve hasadın beklenen süre içinde yapılmasını sağlar.
Bitkilerde güçlü bir gövde yapısı meydana getirir.
Birlikte verildiği besin maddelerinin etkisini arttırıcı bit görev yapar.
FOSFOR
Bitkilerde enzim aktivatörüdür.
Köklenmeyi teşvik eder.
Bitkileri vejetatif aksamdan generatif aksama geçirir.
Çiçeklenmeyi teşvik eder.
Meyve kalitesini arttırır.
POTASYUM
Fotosentezde görev alır.
Şeker ve azot metabolizmasında etkilidir.
Kullanılan azotun daha etkili olmasını sağlar.
Sentezlenen organik maddelerin bitkilerin gerekli olan diğer organlarına taşınmasını sağlar.
Bitkilerin rüzgar ve benzeri faktörler nedeniyle yatmalarına karşı direncini artırır.
Kullanılan fosforun etkisini artırarak bitkilerde kök gelişmesine olumlu katkıda bulunur.
Bitkilerin olgunluğa daha kolay erişmelerini sağlar
Bitkilerde su tasarrufu sağlar ve bitkilerin susuzluğa karşı dayanıklılığını arttırır.
Bitiklerde ürün kalitesini geliştirir.
Bitkilerin tuzlu ve kireçli topraklardan daha az etkilenmesini sağlar.
Bitkilerin soğuğa karşı dayanıklılığı arttırır.
Bitkilerin hastalık ve zararlılara karşı direncini geliştirir.
ÇİNKO
Bitkiyi yeşil yapan klorofilin ayrılmaz bir parçasıdır. Klorofil molekülünün merkezinde bulunur ve bitkilerin organik madde üretimleri için güneş enerjisinin kullanımını yönetir.
Bitki gelişmesini düzenleyicilerinin bileşiminde yer alır ve onları harekete geçirir.
MAGNEZYUM
Bitkiyi yeşil yapan klorofilin ayrılmaz bir parçasıdır. Klorofil molekülünün merkezinde bulunur ve bitkilerin organik madde üretimleri için güneş enerjisinin kullanımını yönetir.
Bitki beslenmesinde yaşamsal öneme sahip pek çok enzimin önemli bir parçasıdır ve onları faaliyete geçirir.
Vitaminlerin oluşumunda görev alır.
Nişasta ve protein oluşumunda önemli bir role sahiptir.
KALSİYUM
Bitki hücre duvarlarının temek yapı malzemelerinden biridir.
Bitki hücrelerinin hücre uzaması ve çoğalmasında görev alır.
Bitki hücrelerinin PH yapısal dayanıklılık ve hücre zarlarının geçirgenliğini düzenleyen önemli bir elementtir.
Bitkileri toksinlerden koruyarak onların yaşlanmasını yavaşlatan bir fonksiyona sahiptir.
Meyvelerin taşınma veya depolanması sırasında oluşabilecek mekanik zararları en aza indirir.
MİKRO ELEMENTLER
Bitkilerde bulunan organik ve inorganik bileşiklerin yapısına girerler.
Bitkilerdeki enzim sistemlerini faaliyete geçirirler.
Bitki gelişmesi sırasındaki biyokimyasal reaksiyonlarda taşıyıcı görev yaparlar.
Mikro elementler, hücrelerin ozmotik basınç düzenleyicisi ve elektokimyasal denge sağlayıcısıdır.
http://www.turpex.com.tr/index.php?o...mid=97&lang=tr
BESİN EKSİKLİKLERİ TESBİT KILAVUZU -
Mikrobesinler
Çinko:
Genç yaprakların küçük ve mızrak şeklinde olması
İç damarlar arasında kloroz
Yaprak boyunu küçülten sarı beneklenme, yaprak boyunda kısalma
Çiçek ve meyve miktarında azalma
Küçük ve az su içeren meyve oluşumu
Mangan:
İç damarlar arasında kloroz
Yapraklarda koyu yeşil zemin üzerinde açık yeşil alacalık
Genç yapraklarda dökülme
Çinko eksikliğinden daha az etki görülür ancak yapraklarda daha fazla solgunluk
Meyve boyunda küçülme ve miktarında azalma
Bor:
Petiol ve damarlarda dalgalanmaların olduğu küçük ve şekli bozuk yapraklar
Boğum aralarında kısalma, sarımsı-gri renk ve yapraklarda kalınlaşma
Floemde çökme
Meyve kabuğunda biriken zamk oluşumu
Kalın kabuğu olan küçük ve deforme olmuş meyve oluşumu
Meyvelerde dökülme
Demir:
Genç yapraklarda tipik “ince retikulum kloroz”u görülmesi
Orta ve yan damarları yeşil kalan sararmış yapraklar
Molibden:
Yaşlı yapraklarda sarımsı lekeler
Yaprak alt yüzünden lekelerin kırmızımsı-kahverengi görülmesi
Çiçek ve küçük meyvelerin dökülmesi
Bakır:
Fazla azottan kaynaklanan gibi görünen yeni geniş yapraklar
Bazı çeşitlerde gövde ölümü
Sürgünlerde geriye doğru ölüm ve canlı odun dokusu ile birleşme yerinde birden fazla sayıda tomurcuk oluşumu
Genç odun dokusunun yeşil kabuk dokusu altındaki zamk paketleri ve meyve, sürgün ve yapraklarda kahverengi nasırlaşma
Makrobesinler
Azot:
Yaşlı yapraklarda sararma,zayıf vejetasyon, küçük yapraklar
İnce kabuklu küçük meyve oluşumu
Fosfor:
Yaşlı yapraklarda bakır renginin görülmesi
Yaprak ve çiçek tomurcuklarının dökülmesi
Pürüzlü, kalın ve süngerleşmiş kabuk oluşumu
Meyvenin ortasında boşluk
Kaba, kalın meyve kabuğu, soluk renkli, süngersi meyve ve aşırı asitli meyve suyu oluşumu
Potasyum:
Belirti daha çok meyvede gözlenir
Meyve boyunda küçülme ve kabuğunun düz ve ince olması
Yaprak ve meyvelerin erken dökülmesi
Küçük, ince kabuklu meyve oluşumu
Meyve suyu asitliğinde azalma
Magnezyum:
Yaşlı yapraklarda yaprak ucundan sapına doğru uzanan “V” şeklinde sararma
Alt yaprakların dökülmesi
Şiddetli belirtilerde erken meyve dökümü
Kalsiyum:
Genç yapraklarda kenarlardan ortaya doğru sararma, yeni saplarda ölüm
Filiz ve petiollerde zayıf gelişim ve bunu sonucu olarak susuzluğa karşı dayanıklılıkta azalma
Çiçek ve meyve dökümü
Kükürt:
Küçük ve sarı genç yaprak oluşumu
http://www.izotar.com/main.php?action=bilgibankasi
-----------------------------------------------------------------
Resimlerle eksiklikler
http://www.bitkisagligi.net/Bitki_Ca...staliklari.htm
http://www.laben.com.tr/besin.php#
http://www.toros.com.tr/turkce/ud_turuncgil5.asp
------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------
şİMDİ DE BAZI HASTALIKLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ OKUYALIM
Alternaria Yanıklığı
Hastalık, genellikle genç sürgün, genç yaprak ve yeşil meyve kabuğu üzerinde ortaya çıkar. Yaprakların yırtılmasına, sararıp dökülmesine neden olur. Genç sürgünler üzerinde yanıklık biçiminde kurumuş kısımların meydana gelmesine, daha ileri durumlarda ise genç kısımların tamamen kurumasına neden olur.
Genç yaprakların hasta kısımlarındaki lekeler siyahlaşır., daha yaşlı yapraklarda ise etrafı sarımsı yeşil halka ile çevrilir.
İlaçlamalara sürgünler gelişmeye başladığında (5-10 cm ) ve ilk hastalık belirtileri görülür görülmez başlanır. 15-20 gün aralıklarla devam edilir.
ÇÖZÜM :
50 ml/100l su
Armure 300 EC
Kabuklu Bitler
Kabuklu bitler (koşniller), turunçgil yetiştirilen her yerde bulunurlar. Ergin ve nimfler turunçgillerin dal, sürgün, meyve ve yapraklarında beslenirler. Yoğun popülasyonların olduğu dallar uçtan itibaren kurumaya başlarlar. Yapraklarda koşnillerin bulunduğu yerler sararır ve erken yaprak dökülmeleri meydana gelir. Meyvelerde ise renk ve şekil bozukluklarına neden olurlar. Bunların pazar değerlerini büyük ölçüde düşürürler. A.citrina ise genellikle yaprak ve meyveler üzerinde bulunur. Koşnil zararı görmüş meyvelerin satış değerleri sıfıra kadar düşebilir.
Yapılan kontrollerde A.citrina’da yaprak başına 20’den, A.aurantii’de ise 10 yaprakta toplam 5’ten fazla ergin ve nimf görülürse bu bahçelerde ilaçlama gereklidir. Kış ilaçlaması hasattan hemen sonra başlayıp şubat sonuna kadar olan dönemde; yaz ilaçlaması ise hareketli nimfler görüldüğünde yapılır.
ÇÖZÜM :
Porkan 1250 ml / 100 lt su Yildiz kosnili
Porkan 1500 ml / 100 lt su Kirmizi kabuklu bit
Porkan 1500 ml / 100 lt su sari kabuklu bit
Porkan 1500 ml / 100 lt su Yumusak kosnil
Kırmızı Örümcekler
Tüm turunçgil alanlarında yaygındır. Turunçgil yaprak ve meyveleri üzerinde beslenir. Yaprak emgi sonucu gümüşi renk alır. Böyle yapraklar meyveleri besleyemez ve erken dökülürler. Meyveler ise küçük kalır ve erken dökülürler. Ayrıca ağaçların zayıflamasına neden olurlar. 10 yaprakta 3’ten fazla Kırmızı örümcek varsa ilaçlamalara başlanır.
ÇÖZÜM :
Neoron 500 EC 50 ml / 100 lt su
Thiovit Jet 600 gr / 100 lt su
Porkan 1500 ml / 100 lt su
Uçkurutan
Kışı bulaşık sürgünlerde geçiren fungus, dalları hastalandırır. Hasta dallarda yapraklar dökülür. Yaprak sapları dal üzerinde kalır. Bu dallar yeşil kısımlarından kesildiğinde, turuncu ve kahverengi odun dokusu görülür. Ağaç yeni sürgünler oluşturursa da bunlar kısa sürede kurur. Ağaç tamamen kuruyabilir. En çok ekim ayında görülür. Budamalar kuruma yerinin 20 cm altında yapılmalı ve ekim, aralık ve mart aylarında olmak üzere 3 defa ilaçlı mücadele yapılmalıdır.
ÇÖZÜM :
Mavi Bakır 400 gr / 100 lt su
Demir Eksikliği
Yaprakların damarlar haricindeki kısımlarında, sararmalar şeklinde renk değişiklikleri oluşur, damarlar ise yeşil rengini korur. Oluşma nedeni ya toprakta yeterince demir olmaması, ya da topraktaki demirin bitki tarafından alınamayacak formda olmasıdır. Özellikle topraktaki kireç oranı ile diğer bazı iz element oranları demir alımını engelleyebilir.
Bitkinin alabileceği formdaki demir bileşiği mart, nisan aylarında verilerek bu eksiklik giderilebilir. Uygun demir bileşiği her ağacın topraktaki taç iz düşümüne ve 15 cm derinliğe karıştırılarak verilir.
ÇÖZÜM :
Sequestrene 138 Fe 100 SG
http://www.syngenta.com.tr/cozum.asp?cozum_id=55