Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ejder01
Sayın Lilium
Chandler 4 yaşına girecekler bahçemde tek yabancı cins olarak chandler ektim
yerli ceviz cisnlerinin tamamı var diyebilirim. tüm ağaçların gelişimlerini tek tek izlerim. Gelişimleride gayet iyiydi ilk aklıma gelen sorduğunuz soru idi dikkatlice izlemiştim farklılık göremedim babam orman işletmesi ağaçlandırma dan emekli
deneyimleri fazla dondandan enkilenmiş yüksek rakıma dikmek riskli kanatine vardı.
Babanızında böyle tecrübeleride varsa çok bir şey söyleyemeyeceğim.
bu yıl kışın soğuk olması genel olarak bizim oralar soğuk daha fazla soğuk olunca deneme amaçlı dikilen meyve tutmaya başlayan zeytin ağaçlarınıda vurdu.
Benim aklımda kaldığı kadarı ile bahçenizde zeytin vardı birkaç firma zeytin yetişmiyor ise ekme önerisinde bulunmuşlardı
Bu söylem yanlış zeytin ağacı -7 derecelere kadar dayanır, ceviz ise -27 derecelere kadar soğuğa dayanır.
sormak istediğim ceviz bahçenizin rakımı kaç her yıl kar yağarmı.
|
Bizde rakım düşük 50 mt, hemen hemen her yıl kar yağar fakat biz de -15 leri görmek çok nadir olur.
Evet daha önce bahçemde zeytin vardı, bir iki yılda bir don vurduğu için olmayacağına kanaat getirerek cevize döndüm.
Bilecik cinsi dondan etkilenmeyipte chandler etkilenince 110 rakımı için chandler yetirştirmek riskli gibi
Bileciğin etkilenmeyip chandlerin etkilenmesi düşündürücü doğrusu.
Bu yıl kalan sürgünlerinden meyva verirse koparmayıp içi tam dolduracakmı izlemeye alacam.
İçini tam doldurmassa bu doldurmayacak anlamı çıkmamalı, Ağaç daha küçüktür doldurmaya bilir, besin eksikliği vardır doldurmayabilir, antıraknoz vardır doldurmayabilir (vs) yani buna hemen bir yılda karar vermeyiniz.
Bak bir şey anlatayım, bir arkadaşımın bahçesi bilecik cinsiyle kurulu hatta o bahçeyide ben yetiştirdim, beş yıl ben baktım meyva almaya başladık cinsine göre gayette güzel meyva vermeye başlamıştı, daha sonra ben ilgimi çekince hatalı sulamalardan farklı nedenlerden ağaçları hafif antraknoza kaptırdı, uzatmayayım, ağaçlar meyva bağladı ve hasat etti, inanırmısınız hepsi boş çıktı.
Şimdi bu çinsin iyi olmadığınımı söylememiz lazım. Ya da iklime uymadığınımı. Hayır önce kendimizin ne yaptığına ağaçın isteklerine cevap verebildikmi diyeden başlamamız lazım.
kuzenim chandler cevizi ithalatı yapıp satışını yapmakta gelen cevizlere baktığımda tamamında içini tam doldurmamış gördüm merak ettiğim sizin
cevizlerin iç durumları nasıldı.
Cevizde iç doldurmaması dediğin dış kabuğu meyva arasındaki boşluksa o gayet normal, hatta daha iyi diyebilirim cevizin iç ceviz olarak horoz çıkması çıkabilmesi için elverişli.
Şayet büzüşüpte iç dolduramamışsa iklim ya da besin eksikliğidir.