View Single Post
Eski 11-04-2012, 18:01   #3202
vulcano
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 10-03-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi özlem Mesajı Göster
Zengarden den siparişini verdim yarın elimde olacak. Ekim aşamasında uygulanan yöntemler için tecrübeli arkadaşlardan yardım rica ediyorum. Ayrıca bu sene çiçeğini görürmüyüm?
Sevgili Özlem merhaba,

Ben de zengarden'dan 3 adet selluka tohumu sipariş ettim. İki tanesini önce ince bir zımparayla zımpalayarak kahverengi kabuğunun bir kaç yerinden yırtılmasını sağladım. Bu sayede tohum içine su alabilecek duruma geliyor. Zımparalama şart olmasa da başarı ihtimalini arttıran bir faktörmüş. Daha sonra bu iki tohumu 1 su bardağına 3-4 damla oksijenli su ekleyerek ılık suda (45 dereceden düşük) 12 saat kadar beklettim. Su soğudukça tekrar sıcak su eklemenize gerek yok. 12 saat sonra tohumlar neredeyse iki katı büyüklüğüne ulaşacak kadar şişti. Daha sonra, 29 Mart'ta torfun içine 0,5 cm kadar derine gömerek saksının (aslında yogurt kasesi ) üzerini sera streç ile kapattım. Toprağı sürekli nemli tuttum, günde toplamda en az 1 saat olmak üzere 2 defa sera streçi kaldırarak toprağı havalandırdım ve elimden geldiğince güneşte tuttum. 9 Nisan'da tohumlardan birisi çıktı, diğer tohumda şu anda bir değişiklik yok sanırım, henüz topraktan çıkmadı. Bir karış kadar boylanınca daha geniş bir saksıya almayı düşünüyorum.

Bunların yanında araştırdığım kadarıyla güneşi ve suyu seven bir bitki fakat fazla sulama kök çürümesine yol açabiliyor. Toğrağın sürekli nemli tutulması en iyisi. Ayrıca saksı seçimi çok önemli, en az 20 litrelik ve derinliği çok olan saksılar öneriliyor. İlk yıl çiçek verebiliyor, istediğiniz uzunluğa geldikten sonra ucunun kesilip uzamasının durdurulması ile çiçeklenmenin başladığı da edindiğim bilgiler arasında. Son olarak ileride karşılaşılabilinecek sorunlardan en önemlisi beyaz sinek sorunu imiş. Bunun için de mine hanımın tesbih agacı tohumu tarifi var, ben şimdiden tesbihleri topladım

http://www.agaclar.net/forum/genel-b...oruma/3062.htm

Son bir yöntem de sevgili münevver hanımın "okudum üfledim oldu" tarifi lakin ben o yöntemi denemedim. Belki işinize yarayabilir .

http://www.agaclar.net/forum/939179-post5724.htm

Umarım yardımcı olabilmişimdir. Kolay gelsin.

Düzenleyen vulcano : 12-04-2012 saat 00:29 Neden: yazım hatası
vulcano Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön