Konu: sümbül
View Single Post
Eski 09-04-2012, 19:29   #939
kgursan
Ağaç Dostu.

Giriş Tarihi: 17-01-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sarigoz Mesajı Göster
Hocam,ben yavastan kesemeye basladim..Saksidaki sumbuller 1 ad.disinda kesildi..Simdi digerlerini kesecegim.Ilk firsatta..
Bu guzellikleri kesmeye kiyamiyor insan gercekten.Ama cogalmasini,yabanilesmeden cogalmasini istedigimize gore,katlanacagiz.Baska care yok gibi.
Olayda bir yanlış anlama var. Siz sümbül çiçeklerini kesip satıyor musunuz? Kesme işleminden ben bunu anlıyorum. Sn Hocam100, ün bahsettiği şey; Çiçekleri geçtikten sonra tohum bağlatmadan çiçekli kısmın koparılmasıdır. Veya ben öyle anlıyorum. Çünkü bizim amacımız sümbülün çiçeğini görüp koklamaktır. Yoksa soğan büyütmek vs değildir ki çiçekleri açar açmaz kopartalım.!!

Çiçeklerin yozlaşması azalması vs. gibi konular doğrudan bitkinin beslenmesi ile ilgilidir. Bitkinin beslenmesi ise topraktan gıda (gübre +su) havadan bol güneş ışığı almak demektir. Çiçekler geçtikten sonra en az 3 ay bitki beslenmelidir ki yeni soğan iri olsun, iri soğan da iri çiçekler versin.

Tabi beslenmeden sonra uygun koşullarda depolama çiçeğin kalitesini ve iriliğini etkileyen diğer etmendir.

Sonuç olarak Sümbül soğanları: temmuza kadar beslenecek, temmuzdan sonra uygun sıcaklıklarda (önce 25-30 oC arasında 1,5 ay, sonra 17 oC da 1 ay, ) depolanarak içinde ÇİÇEK TOMURCUĞUNU oluşturacak, Ekim ayında dikilerek 3 aylık soğuk bir süreç geçirdikten sonra size Çiçek verecektir.

Küçücük bir saksı içine hapsedilmiş, beslenememiş, ama mevcut çiçeğini çıkarıp sizi mutlu etmiş tüm enerjisini tüketmiş bir garip sümbül bitkisinden , ertesi yıl da iri çiçek beklemek , bir kuzudan 2 post çıkarmaya benzer. O da olmaz.

Kolay gelsin.

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön