View Single Post
Eski 09-04-2012, 18:33   #48
kgursan
Ağaç Dostu.

Giriş Tarihi: 17-01-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi wellness Mesajı Göster
Merhaba Kamil Bey,
verdiğiniz bilgiler hakikaten kayda değer bilgiler. Ancak çeşitlerden birinin çoğaltma tekniğini eklemeyi unutmuşsunuz sanırım. Onuda ben hatırlatayım.

Frezyalarda çoğaltma yöntemleri nelerdir? O konuda da değerli bilgilerinize ihtiyacımız var. Bilgilendirirseniz çok mutlu olurum. Şimdiden çok teşekkürler.
Sn Welness, Frezya larda çoğaltme genel olarak yavruları ile yapılır. Bazı durumlarda tohumdan da çoğaltılır.

Frezyalar, soğanımsı gövdeye sahip (Corm) bitkilerdir. Bunların özelliği ; Soğan dikilir. ince Kökler yaparak su alır. Su alan soğan tepe sürgünü uzatır, Önce birkaç adet KIN (küt, kalın Koruyucu yaprakçık) çıkarır sonra gerçek yapraklarını çıkarır.

Yaklaşık dikimden 1 ay kadar sonra dikilmiş olan soğan büzülür, bunun üzerinde GÖVDE nin şişmesi ile yeni bir soğan oluşmaya başlar ve bu yeni soğanın tabanından Kalın-etli kontraktil kökler (Hortum kökler) çıkar ve işlevini kaybedeb eski soğanın ve eski soğan köklerinin yerini bu hortum kökler alır. Bu kökler su ve besin alımını sağlar ve bitkinin gelişimini sağlarlar.

Sezon sonuna doğru (Şubat-marttan sonra) büzülmüş olan eski soğan ,ile , yeni oluşan yeni soğan arasında yavru soğancıklar oluşur. 1-5 arası oluşan bu yavrular beslenmeye bağlı olarak irileşirler.

İşte gelecek yıl bu yavrular ve yeni oluşmuş olan ana soğanlar üretim materyalini oluşturur. Yaz ayları boyunca dinlenme halinde olan bu soğan ve soğancıklar Eylül ayından itibaren 5-10 cm aralıklarla ( M2 ye, ana soğandan 80-100, Yavru soğanlardan 250-300 adet dikilerek yeni bitkiler ve sonunda daha iri soğanlar (ertesi yıl) elde edilir.

Yavrular da ana soğanlar da çiçek verirler.

Bu da frezyanın çoğaltılmasıdır. Tohumdan çoğaltma ise biraz daha uzun zaman alır. şubatta ekilen tohumların çimlenmesi uzun bir zaman diliminde azar azar olur. Elde edilen fideler yaz boyu büyütülür ve Aralık - Nisan arası çiçek verir ve diplerinde soğan ve yavru soğanlar oluşturur. Bu ana ve yavrular da üretimde kullanılır.

Frezya çoğaltılmasında genel bilgiler bunlardır. Kolay gelsin.

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön