Bu arada tarım il ve ilçe müdürlüğünde çalışan meslekdaşlarımıza haksızlık da yapılmasın. Tasarruf tedbirleri çerevesinde araziye bile doğru dürüst çıkamayan arkadaşlarımızın çabaları yadsınamaz.Buralarda görev yapan arkadaşlarımızın başında siyasi kadrolar da boza pişirmekte. Bunun dışında yürütmekle yükümlü oldukları projeler ve diğer görevler var. Destekleme, eğitim, yayım vs. işler.Takip etmeye çalıştıkları teknoloji de ellerinin altında değil.
Üniversiteleri beğenmiyoruz, tarım teşkilatını beğenmiyoruz, ziraat mühendisleri tu-kaka peki bu kadar yayım, eğitim, araştırma, destekleme vs. faaliyet kendi kendine mi oluyor?
Ayrıca her ziraat fakültesi mezunu da her konuda yetkin değildir. O zaman branşlaşma olmazdı. Gözü bozulan hastanın kulak burun boğaz hekiminden öneri alma çabası olsa garip karşılamaz mıyız? Tarım ilçe müdürlüğündeki çalışan arkadaşımız farzedelim tarım makinaları uzmanı veya zooteknist yani bir evcil hayvan yetiştirme uzmanı, meyvecilikle ilgili sorumu onun değil de, konu uzmanının cevaplamasını tercih ederim.
Kendini geliştirmenin, yetiştirmenin mutlaka önemi olduğuna inanıyorum, ama arkadaşlarımızın her konuda yetkin olmaları beklentisi de anlaşılması güç bir durum.
Şimdiye dek kapıdan kovalanan birini de duymadım. Hele enstitüler ne işe yarıyor denirse bu daha üzücü olur. O zaman bunca yapılan da bir kalemde silinip atılır. Emekler heba olur.
Birkaç münferit olaya dayanarak yapılan yorumlar tüm camiayı karalar ve devletin hantallığına rağmen güleryüzle üreticiye hizmet götüren idealist, gayretli arkadaşlarımızın hevesini kırar. Bu ülke domates yetiştirene mühendis denir mi diyen tarım bakanları görmüştür. Ziraat mühendisliğinin, tarımın ne olduğunu bilmeyen kişiler suyun başını çok tutmuştur. Sürekli siyasi kadrolaşmaya açık, şöförünün taşıdığı mühendisten daha çok maaş aldığı, bireysel inisiyatifin kullanılamadığı bir ortamda arkadaşlarımız ellerinden gelen çalışmayı yapmaktadır.
Gerektiği gibi hizmet etmeyenler ise bütün sektörlerde maalesef mevcuttur. Onların bireysel ayıbı bu kadar kişiye mal edilmemelidir.
|