View Single Post
Eski 07-04-2012, 22:58   #54
Halil Önen
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 18-01-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi peyyide Mesajı Göster
Sn Halil Önen,
Bugün otları temizlemek için bahçeye gittiğimizde zeytin fidanlarının 7 tanesinin kurumuş olduğunu gördük. Birdenbire nasıl böyle birşey oldu anlayamadık. Fotoğraflarını çektim ama şu anda yükleyemiyorum. Neden olabilir acaba? Yardımınıza ihtiyacım var.
Ben de böyle diktiğim 130 adet fidandan 10 tanesini kaybettim. Bir anlam verememiştim.

Kuruyan fidanların köklerini iyice inceldim. Bir hastalık belirtisi ya da başka bir hata bulmadım. Kökleri uzman arkadaşlar gösterdim, incelettim. Somut bir şey bulamadık.

Geçenlerde İzmir eğitiminde Mine hanımın '' kuş yuvası kök yapısı'' oluşumunu anlatınca hatamı anladım.

http://www.agaclar.net/forum/938235-post31.htm

Kökler viyollerde veya saksılarda uzun süre kalırsa '' kuş yuvası'' biçiminde (yumak gibi) oluyor.

Toprağa dikilirken bu sarmal kökler kesilmeli ve kök çalışmalıymış. Eğer kesilmezse üç beş ay içinde bu kökler çürümeye başlıyormuş...

Aslında bunu biliyordum ama bu kadar etkili olduğunu bilmiyordum. Ki bazı fidanları oğlum dikmiş ve bunu söylemek aklıma gelmemişti...

Zaten açık kök dikerken bile bu kılcal kökler kesilir ve daha kalın köklerin uçları biraz kesilerek kısaltılır ve kök çalışmaya bırakılır.

Bu yaşatan ve tecrübeden sonra _ İzmir eğitimin de _ bunu öğrenmiş oldum, bende...

Sizin fidanlar bu sebepten kurumuş olabilir. Diğer fidanlarınız için sıvı yosun gübresi _ hiç olmazsa bir defa _ kullanmanızı ve köklerin hızlı gelişimini sağlamanız gerekir.

Sayın peyyide, kurmanın daha bir çok sebebi var ama siz bunları biliyorsunuz ve bu hataları yapmadığınızı düşünüyorum.

Bence sebebi bu _ benim de yaptığım_ hata olabilir.

Dikim esnasında son dönemde sıkça yapılan bir bir hata daha var ki_ derin dikim ve gübreleme gibi_ bu da kurumanın sebebi olabiliyor.

Saygılar

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön