Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Tamtutulma
"Sapla samanı karıştıran" zaten yok; bence dolmuşçu jargonuna da gerek yok.
|
Sapla saman daha ilk iki mesajda karıştırılmış zaten..Başlığı açan üye
'' ben kalorifer kazanının külünü evimin bahçesine dökmeyi düşünüyorum'' diye yazmış, ona hemen cevap veren Mucip Gürbüz isimli üyede
''Kısaca yazarsak kül, potasyum deposudur. Yanmadan sonra kül içinde kalan tek yarayan maddedir.'' diye yazmış..
Linyit tozu veya külünde bir miktar potasyum olsada içerdiği diğer zehirli metaller de barındırdıkları için bence asla gübre amaçlı olarak toprağa karıştırılmamalı, toprak zehirlenmemelidir:Bakın aşağıdaki analizde şöyle yazılı:
.... TOPRAK KİRLİLİĞİ:
Türkiye’deki linyitlerde önemli miktarda radyoaktif madde ile zehir etkisi yaratan elementler bulunmaktadır. Bu elementler ve radyoaktif maddeler yıkanma ile kömürün bileşiminden uzaklaştırılamamaktadır. Bu linyitlerin yakılmasıyla söz konusu radyoaktif maddeler baca gazları arasında partikül halinde veya kazandan çıkan diğer küllerle birlikte atılmaktadır. Afşin-Elbistan linyitleri üzerinde yapılan araştırmada Uranyum, Potasyum, Radyum ve Toryum gibi seçilmiş radyonük-loidlerin belirlenen yoğunlukları, literatürde yer alan kömürlerin ve dünya kabuğunun ortalama değerinin çok üzerinde olduğu tespit edilmiştir. Söz konusu elementler sadece yüzey ve yer altı sularını kirletmemekte, aynı zamanda toprağın kirlenmesine de neden olmaktadır.
http://www.yesilseyler.com/termik-santraller.html
Oysa odun veya mangal kömürü külü tamamen organik bir potasyum kaynağıdır ve linyit tozu ve külünün sakıncalarını taşımamaktadır..
Bence biraz da başlık yanlış açılmış..
Odun külü başkadır..
Linyit külü bambaşkadır..
Ben bunu işaret etmek istemiştim sadece..