962 numaralı mesajda fotoğraflarını gördüğünüz laleler, ikinci senelerinde ve yerlerinden daha önce hiç çıkmadılar. Bütün yaz boyunca toprak altında kimi zaman sulandılar, kimi zaman susuz kaldılar, ama sıcak toprağın altında kaldılar. Bu sene farkettim ki epey bir yavrulama yapmış ve çoğaldıklarından dolayı dipdibe kalmaya başlamışlar, bu sebepten de ayırma ve saklama yoluna gideceğim bu sezon.
Sıcaklık konusunda ise K.K.T.C' nin kışı İstanbul'u aratmıyor. Son derece soğuk bir kış geçirdik, genelde de geçmiş seneler için de aynı soğuklardan bahsetmek mümkün. Aşırı yağmurlar da cabası, sel ve taşkınlar eksik olmadı yine bu sene. Yalnız soğuk hava kasım gibi gelmeye başlar, şubat sonu zirve yapar.
Soğanları saklama konusunda, sadece ilk sene diktiğim glayöl soğanlarını sarardıklarında yerinden çıkarıp saklamıştım, ama saklama koşullarından mıdır, hijyenden midir bilmem, birazı zayi olmuştu. Toprak altında bıraktıklarıma ise hiçbir zarar gelmemişti.
Lale, lilyum, frezya, crocus, iris, anemon, nergis, sümbül, hiç biri de topraktan çıkarıp saklamadan, çiçeklerinden güzel verim aldığım bitkiler. Sadece soğanları sıkışanları çıkaracağım, diğerlerini yine olduğu gibi bırakacağım. Sonuçta benim tecrübem bana özeldir ve benim en iyi kaynağımdır.
Söylediğim gibi bu sezon soğanlı bitkilerimin kimilerinin çok yavrulaması sebebiyle ayırma işlemine gideceğim, türlerine ve çaplarına göre ayırdığım soğanları bu kez dezenfekte için huwa san dezenfektan ile spreyleyip, kuruduktan sonra kağıtlara sarıp ev içinde kuzeye bakan serin merdiven altında muhafaza edeceğim. Bakalım başarı oranı nasıl etkilenecek...
|