View Single Post
Eski 06-04-2012, 22:16   #13
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
04.01.08.04 Parçacık Film Teknolojisi – Zararlılar 4

ceratitis capitata - Akdeniz Meyve Sineği

Name:  ceratitis_capitata.jpg
Views: 23184
Size:  21.9 KB

2005 yılında Tunus Sbikha ve Sidi Bouali olmak üzere iki farklı bölgede Thomson çeşidi portakal (Citrus sinensis (L.) Osbeck, var. Thomson) üzerinde, Akdeniz Meyve Sineğine (Ceratitis capitata -Wiedemann - Diptera Tephritidae) karşı kaolin, spinosad ve malathion (bir organofosfat bileşiği böcek ilacı)'nun etkilerini değerlendirecek saha deneyi yapıldı.


Her iki deney sahasında denenen malzemeler üçer kez uygulandı (5 kg kaolin / 100 lt, 1 lt spinosad / 1 ha, 200 ml malathion / 100 lt). Bu farklı yöntemlerin etkileri modifike edilmiş Steiner tuzaklarındaki erkek sinek sayısı ve meyve zararı (vuruk, yere düşen meyveler) ile ölçüldü.

Sonuçlar,
1) Tuzaklarda yakalanan erkek sinek sayıları arasında anlamlı bir fark görülmedi,
2) Kaolin uygulanmış ağaçlarda, spinosad, malathion uygulanmış ağaçlar ve hiç bir şey uygulanmayan kontrol ağaçlarına göre meyve hasarı daha az oldu.


Böcek ilaçları malathion ve spinosad meyveleri Akdeniz Meyve Sineğinden korumakta başarılı olmazken kaolin meyve bağlamadan hasata kadar sürede Akdeniz meyve sineği zararından meyveleri başarıyla korudu.

Kaolinin Akdeniz meyve sineği zararını azaltmada halen turunçgil bahçelerinde yoğun bir şekilde kullanılmakta olan insktisitlere alternatif olarak önemli ve yardımcı bir araç olduğu görülüyor.


Efficacy of kaolin, spinosad and malathion against Ceratitis capitata in Citrus orchards

©Meyvelitepe

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön