Merhaba sevgili junior
Aynı sorunu ben bahçemdeki yaklaşık 20 cm lik dut ağacı ve rahmetli dedemin yadigârı 35 yaş civarı armut ağacı için çekiyorum.
Araştırmalarımdan çıkan sonuç.
Başta böyle ağacı sökmeden önce, benim size nacizane tavsiyem,
Önce asma ağacından, 30 veya 40 cm lik çelikleri toprağa dikmeni öneririm. Yeni nesil devam etsin.
Dikme zamanında şu anda gözler yeni uyanmaya başladı dikersen büyük bir ihtimalle tutacağını tahmin ediyorum.
İlk önce ağacın soyunu devam ettir.
Çelikleri kesmeden en aşağı 4 gözlü keserde bunun en aşağı 3 gözü toprağa 2 gözüde toprak üstüne gelirsede iyi olur.
Dikmedende öncede alt toprağa gelecek kısmada bir kaç çizik atarsan köklenmeyide hızlandırırsın.
Gelelim asıl konumuza.
Ben büyük palmiyelerin sökerek başka yerlere taşınmasını inceledim
İnternette seyrettim vede okudum.
Ağacı kış uykusuna yattığında yani tam yapraklar döküldüğünde bu işlemin yapılması lazım olduğunu söylüyorlar.
Kökleri mümkün olduğunca zarar vermeden çıkarmaya dikkat etmelisin.
Sökersende kesinlikle, anında dikmelisin. Sökmeden önce bence dikeceğin yeri hazırla.
Derin bir çukur kazarak dibine koyun gübresi ve bahçedeki bitkisel artıkları 15 cm kadar alt tabaka oluştur.
Bunun üzerine az toprak dökerek kökü toprağın üstüne dikmeni öneririm. bitkisel artıklara ve gübreye kök değmesin.
Gerçi asmayı zamanlı sökersen pek problem olacağını zanetmiyorum.
Yani rahat tutar gibime geliyor.
Birde ya bitki sıvı gübresi veya koyun gübresini kendinde hazırlayabilirsin.
Koyun gübresini suda uzunca bir süre açıkta bekletiğin sıvıyı zaman zaman bitkinin dibine dökersen kışıda rahat geçirir.
Şimdi soruyu bana sorar, sen ne yaptın bu ağaçları dersen.
Çünkü bendede hem yaklaşık 35- 40 yaşında, dede yadiğarı armut ile ayrıca yaklaşık 10 yaşında bir dut ağacım var.
Bu konuyada ilgi gösterirsen eğer, yarın akşam anlatırım inşaallah.
Hayırlı geceler
falcon00 - Metin
|