Konu: Nergis
View Single Post
Eski 05-04-2012, 20:36   #1309
pria
Ağaç Dostu.

pria's Avatar

Giriş Tarihi: 06-08-2009
Karaburun nergisi

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kgursan Mesajı Göster
Evet adı nergis. Ama karaburun koşullarına uygun bir nergis . Bu koşulların dışında çiçek oluşturamıyor. İncelenmesi gereken "Karaburunun ekolojık koşulları" dır.
Bir de aklıma takılan Büyük ve küçük nergis sinekleri ve zararları acaba çiçek olayını olumsuz duruma getirebilir mi? Yani diğer bölgelerde bu nergis sineklerinin gelişimi daha fazla olabilir de çiçek oluşumunu engelleyebilir mi?

Kolay gelsin.
Kamil Bey,

Dikkat çektiğiniz gibi Karaburun ilginç klimatolojik özellikleri olan bir bölge..
Ülkemizde %23 oranı ile oksijeni en bol olan ikinci yer..
Çok nemli olmayan bitmeyen esintisi var Karaburun'un..

Hurma zeytin Türkiye'de bir tek o yarımada da yetişiyor...Akdağ'ın serinliğinin getirdiği sabah çiği, denizden esen poyraz ve keşişleme rüzgarlarının etkisiyle ''olea pomea'' bakterisi/mantarı oluşumun sebebidir.

Yani çok değişik bir ekolojisi var Karaburun yarımadasının..

Bir tanıtım yazısında şöyle bir bilgi de var:

''Örneğin; zeytinde hurmayı, çiçekte nergisi, sebzede enginarı, kendine has özellikleriyle sadece bu yarımadada bulmak mümkündür.''
İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Bu nedenlerle Karaburun nergisinin ancak uygun iklim özellikleri taşıyan bölgelerde verimli olabileceği varsayılmalı...

İkinci olarak şunu da belirteyim; küçük ve büyük nergis sineklerinin etkili olacağını sanmıyorum ben şahsen..Çünkü, böyle bir durum olsa benim double daffodillerin de çiçek verimi düşerdi..

Dediğiniz gibi, ana sebep iklim özellkleri..Her yerde olmuyor bu nergis..
Bende bu yüzden inadı bırakıp, kendi açımdan kapattım Karaburun sayfasını..

Saygılar..

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön