Konu: Nergis
View Single Post
Eski 05-04-2012, 19:42   #1308
kgursan
Ağaç Dostu.

Giriş Tarihi: 17-01-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pria Mesajı Göster
Sizin başınıza gelenler aynen benim de başıma geldi..İlk yıl bolca çiçek verdiler ama 2. yıl 15, bu yıl ise ancak 5 adet çiçek görebildim..

Ben bu konularda oldukça bilgili olduğumu sanıyordum ama bu Karaburun nergislerine aklım ve bilgim yetmiyor artık..
Ne bahçede ne saksıda iyi sonuç alamadım..

Ayrıca bu yıl benden double daffodil erlicheer türü nergis satın alan bir bayan, bu Karaburun nergislerini de edinmek isteğini bana ısrarla söyleyince, ona da 20 adet soğan gönderdim..ama 20 adet Karaburun nergisine güvenemediğim için ''açarsa parasını yatırırsınız'' diye şartlı gönderdim..
Tabi, ona gönderdiğim 20 soğanın da hiçbirisi çiçek açmadı..

İnşallah bir yıl benim nergislerimi edinirsiniz sayın hüsnüyusuf..
Selamlar..
Sn Adnan bey., Bildiğiniz gibi bütün soğanlı bitkiler ekolojık koşullara uyum içinde çiçeklenir, çoğalır ve soylarını devam ettirirler. Ekoloji o tür(ler) için uygun değil ise ne çiçeklenir, ne soyunu devam ettirir ve sonuçta yok olurlar.

Sanırım Karaburun nergisleri de karaburun un ekolojik koşulları dışında yaşayamıyabiliyor. Karaburun ekolojısınde ki ekoloji ( yıl içinde sıcaklıkların değişimi, nem ve yağmur vb. koşullar) başka yörelerde olmayınca soğan içinde Çiçek oluşumu gerçekleşmeyebiliyor. Doğal olarak da çiçek açmıyor.

Evet adı nergis. Ama karaburun koşullarına uygun bir nergis . Bu koşulların dışında çiçek oluşturamıyor. İncelenmesi gereken "Karaburunun ekolojık koşulları" dır.

Bir de aklıma takılan Büyük ve küçük nergis sinekleri ve zararları acaba çiçek olayını olumsuz duruma getirebilir mi? Yani diğer bölgelerde bu nergis sineklerinin gelişimi daha fazla olabilir de çiçek oluşumunu engelleyebilir mi?

Kolay gelsin.

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön