Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kopshtar
Bunlar Bursa'daki bu yıl ilk defa açan dobble'ların geçen haftaki hali. Bu hafta tamamen açtılar tabi.
Gözlemlerimi şöyle paylaşayım sn Pria;
1-İlk yıl olmasına rağmen gelişimleri gayet iyi ve sağlıklı.
2-Her bir sapta 9 adet çiçek var. Bu da çok dolgun ve top halinde bir görüntü veriyor.
3-Kokuları yoğun ancak karaburun nergisler daha ferah (fresh) bir kokuya sahip.
|
Sayın kopshtar..
Double Daffodil'lerde bu yıl sizin çiçek saplarında 9 tomurcuk olması biraz az..
Sanırım gelecek yıl iyi bir yetiştirme ortamında daha bol çiçek sapı ve çiçek saplarında 15-16-17 adete kadar tomurcuk görürsünüz..Ben bu yıl ilk defa bir çiçek sapında 17 tomurcuk saydım..Literatüre göre bu sayı 20'ye kadar çıkabiliyormuş..Tabi, bu durumda çiçekler oldukça ağırlaşıyor..Bu yüzden sapların kırılmaması için rüzgara kapalı yerlere ekmekte yarar var..
Renkler, zevkler tartışılmaz..Her insanın kokuları algılaması farklı olabiliyor..
Mesela sayın
Hocam100'ün geçen yıl benim nergislerle ilk tanıştığında şöyle bir mesajı vardı:
''Adnan bey nergislerinizn kokusu alışkanlık mı yapıyor ne.Günde en az 5 kere koklamak için yanından geçiyorum.Sanki alışmaya bu güzelliği benimsemeye başladım.Kokusu gün geçtikce güzelleşiyor.Eşim bile hiç koku sevmezdi aa bunlar de ne güzel kokuyormuş dedi. Şaşırdım.Her neyse bu güzelliği bizlerle paylaştığınız için sonsuz teşekkürler.''
http://www.agaclar.net/forum/776906-post939.htm
Karaburun nergisleri de çok güzel bir tür..bende özendim onlara ve Hocam100'den 100 adet satın almıştım ama maalesef onların çiçek veriminde bir istikrar göremedim..bir yıl gözünüz gibi bakıp hiç çiçek alamayınca soğuyorsunuz..
Ne yaptıysam iyi sonuç alamadım onlardan maalesef..bu yıl 200 soğanda 15 çiçek verdiler..İstanbul'da saksıda da öyle, Çanakkale'de fidanlığımda da öyle..
Bu durum sadece benim başıma gelmiyor tabi..Sayın Hocam100'den Karaburun satın alan üyelerde de aynı yakınma var..Mesela
Hüsnüyusuf adlı üye geçen yıl şöyle yazmış:
''Geçen sene Hocam100'den almış olduğum Karaburun nergislerinin hepsi olmasa da yarısı çiçek açmıştı. Bu sene özenle sakladığım nergis soğanlarım filizlendiler ve uzadılar fakat çiçek tomurcuğu oluşturmadılar ne yazık ki. Bunun sebebi ne olabilir, bir anlam veremedim. Soğanların çok yavru soğan oluşturması çiçek açmasını engellemiş olabilir mi?''
http://www.agaclar.net/forum/712876-post611.htm
Karaburunlar güzel nergis ama çiçek verimi çok çok az..Sorunlu, problemli bir tür..
Ayrıca benim bir gözlemim daha var..Geçen yıl çiçekçilerden bir demet Karaburun alıp mutfaktaki vazoya koymuştuk..Mutfak küçük olmasına rağmen koku her tarafa yayılmıyordu..yani, Karaburun nergisinin kokusunu ya çok yakınında olursanız veya koklarsanız duyuyorsunuz..Oysa benim double daffodil erlicheer'ler öyle değil..5-6 sap kesip evinizin salonuna koysanız bile çok uzaklardan o kokusunu algılayabiliyorsunuz..
Gözlemleriniz için teşekkür ederim.