View Single Post
Eski 02-04-2012, 21:46   #492
Halil Önen
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nazok Mesajı Göster
benim terasda büyük ve geniş bir saksım vardı . içi gübre karışımı torf ve bahçe toprağı karışımıydı. ben ona kıvırcık ektim kışın kullandık.bu gün toprağı eşlediğimde çok sayıda solucana rastladım küçük ve gri solucanlar ama sayıları epey fazla .şimdi size sorum bu solucanları ayıklamadan toprağı biber ve domates fidesi ekiminde kullanabilir miyim .solucanlar bitki köküne zarar verir mi? sorumu yanıtlayan arkadaş olursa çok sevinirim.
Sn. nazok,

solucanlar bitki köküne zarar vermezler yani bitkinin kökleriyle beslenmezler.

Saksıdaki gübre ve torf onların besin kaynağını oluşturuyor. Tabi bahçe toprağı da...

Yanlız saksınız ne kadar büyük ve ne kadar solucan var bu önemli.

Diyelim ki 20_30 kg. lık saksınız var ve içinde iki elin avucu kadar solucan var. Biber ve domates dikerseniz solucan gübresince zengin saksı toprağınız olur ve güzel domates, biber yetişir.

Yalnız solucan sayısı _fazla olmamalı_ nı bilemiyorsanız, solucanların beslenmesi için saksı toprağını bir az eşeleyip çürümeye yüz tutmuş_ kompostlaşmış_ dal ve yaprak parçaları gömerseniz, bunlarla beslenir.

Gelecek yıl saksı toprağını solucanları da bölerek başaka saksılarda kullanabilirsiniz.


bir anı:

((tatil beldesi Foça' da bir arkadaşla geziyorduk. Yola sıfır bir evin bahçesinde bir orta yaşlı bir bayan oturmuş saksı topraklarını betona dökmüş ve bir ince çomakla solucanları ayırıyor, yola atıyordu.

Geçtim ama dayanamadım geri döndüm. Neden solucanları ayırıyorsunuz dedim.

Bunlar sebzelerimin ve çiçeklerimin köklerini yiyorlar demişti...

Böyle durumlarda ahkam kesmeyi severim ve çenem düşer. Üç kuruş verseler bile susmam...

Yanımızdan gecen ve tanımadığım bir bey de durmuş bizi diliyordu. O da beni destekledi haklı olduğumu söyledi.

Bayanı iki kişi ikna etmiş yolumuza devam ettik. Bize hak vermişti. Bizde bir doğasever ve hatta hayvan sever kazanmanın havasıyla yola devam ettik...

Tesadüfen yarım saat sonra aynı yoldan geri döndüğümüzde bayan artık solucanları yola değil, bahcesindeki toprağa atıyordu.

Olsun saksıda olmasa da toprakta solucanın değerini anlamış olmalıydı. Halbuki her saksıda 3,4 solucan çıkıyordu. Bu zaten istenen bir şeydi...))

Saygılar

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön