Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi feyzon
Nuri hocam ekte size bahsettiğim büyük kiraz ağacımızın fotoğrafını yüklüyorum. Budama nereden ve ne zaman yapılabilir bilgi verirseniz sevinirim. Hocam bu ağaçların çeşidi Lambert olup yaklaşık 20 yaşında diye tahmin ediyorum.
|
Merhaba sayın
feyzon hoşgeldiniz.
Klâsik bir kiraz ağacı, ilk form budaması yapılmış daha sonradan ağaç kendi gelişimine terkedilmiş...
Meyve tutumundan sonra toplaması sorun olacak formda gelişim göstermiş, doğal büyüme periyodunda buyümüş...
Kapı girişinde, sanki meyve ağacı değil dekoratif vurgu ağacı gibi duruyor.
Amaç dekoratif, vurgu ağacı formunda isteniyorsa budama gerekmez. Toplanabildiği kadarı ile meyve tutumu yeterlidir.
Amaç, kolay meyve toplamak ve iri kaliteli meyve verimi ve bakımı kolay meyve ağacı isteniyorsa fotoğrafta kesim yapılacak ana dalları işaretledim...
Kalan ana dallar üzerindeki bütün sürgün uçlarını almak, yeni meyve gözü oluşumunu teşvik eder ve bodurluk etkisi yapar.
Sizin oralar daha serindir, ağaçlar uyanmamıştır.
Ağaç uyanmamışsa hemen budamasını yapabilirsiniz, ağacınız uyanmışsa budamayı uyku döneminde yaparsınız.
Budama sonrası ana dal kesimlerinde oluşacak yaraları muhakkak aşı macunu ile kapatalım, unutmayalım...
Kolay gelsin...
İkinci mesajınızdaki fotoğraflar açılmıyor, kontrol edin cevaplıyayım...