Benimde tohumdan üretim için bir deneyimim yoktu. Halende yeterli bilgiye sahip olduğumu düşünmüyorum. Birçok yabancı sitede dolaştığımı hatırlıyorum. Çok bilimsel çalışmalar ile karşılaştım. Bu kadar abartıya gerek varmıdır diye düşünmüştüm. Çalışmaların bu titizlikle yapılmasını şu an haklı buluyorum.
Yaklaşık 100 tohum civarındaki ilk denememde 17 adet minik kaktüs elde edebildim. Çimlenirken 100 % başarı sağladığımı düşünürken, günden güne kayıplarım artmıştı. ikinci denemede tohum sayısı 15 adet içeren tek bir paket ile yaptığım çimlendirmenin sonucu kaybım 2 adetti. İlk denememi Eylül ayı sonunda yapmıştım, ikinci denememi Nisan sonu yapmıştım. Kış aylarında çimlendirme, ışık ve ısı koşullarını sağlamamda sıkıntı yaşattı. İlkbahar ve arkasından yaz ışık ve ısı bakımından kolaylık sağlayacaktır. Işık için gelişmelerini sağlayan GrowtLamp edinmek gerekiyordu ama oldukça maliyetli olması sebebi ile vazgeçtim. Şu an elde ettiğim kaktüslerin cinsini dahi ayırt etmek çok zor. Yaklaşık 1.5 yıldır boyları 3-4 cm ancak ulaştı.
İlk denememde kum ve torf karışımı kullanmıştım. İkinci denememde Çiçek Coşturan'ın kaktüs için hazırladığı toprak karışımını kullandım. Her iki denememde de çimlenme boyu arttıkça yatma sorunu yaşadım. Pul maşası (cımbızı) kullanarak zaman zaman çimlenenleri dik konuma getirdim. Tohumları sularken yer değiştirmeleri sebebi ile üst üste çıkanlar mevcuttu, hiç dokunmadan doğal hayat savaşı vermeleri için bekledim.
Unutmadan Bauhausta satılan çimlendirme kaplarının büyük faydasını gördüm. İlk denememde plastik tava yoğurdu kabı kullanmıştım. İkinci denememde 3cm çapında minik saksıları kullandım. İkinci denememdeki başarıyı bu küçük saksılarında yararlı olduğunu düşünüyorum. Sulama hatası tek kapta tümünün ölmesine sebeb olabilecekken, birçok küçük saksıda çimlendirme de riski azaltıyorsunuz.
Son önerim sürekli hayatta kalanları saymamanız. Kaybettiklerinizi saydıkça moraliniz alt üst oluyor. Kolay gelsin.
|