View Single Post
Eski 31-03-2012, 23:17   #113
k_elif
Ağaçsever
 
k_elif's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-11-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 50
Benim difenbahyamda da kabuklu bit olduğunu düşündüğüm canlılar mevcut. Bunlara koşnil de deniyormuş. Sarı ve kırmız renkleri mevcutmuş Sanırım ben de ikisi de var
http://www.agaclar.net/forum/933424-post1181.htm

internette ilginç bilgilere rastladım bu canlıyla ilgili:
"Cochineal(KOŞNİL), (Dactylopius coccus),bu bir bitki olarak bilinir fakat bu bir bakıma bitkilerdeyaşayan bir asalaktır.Bu canlının coca colaya renk vermesi için kullanıldığı söylenir.

Fakat araştırmanız daha doğru olacaktır.

Cochineal (Dactylopius coccus), Dactylopiidae familyasından değişik kaktüslerde asalak olarak yaşamını sürdüren bir böcek türü. Çok eski yıllardan beridir bilinen ve kullanılan, kırmızı rengi veren bir böcektir. İlk olarak Astek'ler tarafından kök boyası olarak kırmızı rengi vermek amacı ile kullanılmıştır. Avrupa'ya 16. yüzyıllarda gelmiştir ve başta çeşitli gıda maddelerine renk vermenin yanısıra, tekstil, kozmetik sanayinde de kullanılmaya ve yaygınlaşmaya başlamıştır. Karmin bu böceğinin dişilerinden veya yumurtalarindan çıkartılan bir boya pigmentidir.


Dağılımı

Bu böcekler Meksika, Bolivya, Şili, Kanarya Adaları ve Peru’da dikenli bir kaktüste yaşarlar.

Elde edilmesi

Bir kilogram boya elde etmek için birkaç milyonun üzerinde böcek kullanılır. Yumurtlama zamanlarında bu böcekler parlak kırmızı renge dönerler. Dişi böceklerin kabukları kurutulur ve sonra bir eriticide (solventte) eritilir ve böceklerin parçaları filitre edilerek dışarıya atılır. Su ile muameleden çıkartılan karmin, karminik asit, proteinler ve az miktarlarda çesitli tuzlardan oluşur.


Dini engeller

Karmin, Musevilerden ‘kosher sertifikasi’ alamadığı için ticari olarak önemli bir engelle karşı karşıya bulunmaktadır. Müslümanlarda da Hanefi fıkıh alimlerince haram olarak değerlendirilmektedir.

Elde edilmesi
Bir kilogram boya elde etmek için birkaç milyonun üzerinde böcek kullanılır. Yumurtlama zamanlarında bu böcekler parlak kırmızı renge dönerler. Dişi böceklerin kabukları kurutulur ve sonra bir eriticide (solventte) eritilir ve böceklerin parçaları filitre edilerek dışarıya atılır. Su ile muameleden çıkartılan karmin, karminik asit, proteinler ve az miktarlarda çesitli tuzlardan oluşur


Kullanımı

Böcekten elde edilen karmin maddesi gıda renklendirme ajani olarak kozmetiklerde, ilaç sanayiinde ve boyacılıkta kullanılmaktadır. Etleri, sosları, kırmızı deniz ve işlenmiş kanatlı ürünleri de içine alan geniş bir gıda ürününde kullanılan karmin meyve preperatlarında, reçel ve marmelatlarda, koruyucularda, jelatinli tatlılarda, pasta ve fırın ürünlerinde, dondurmalarda, şekerlemelerde ve süt ürünlerinde de doğal renklendirici olarak bulunabilir.

Kozmetiklerde ise saç ve cilt bakım ürünlerinde, rujlarda, yüz pudralarında, allıklarda kullanılmaktadır

Sağlığa zararı ve yan etkileri
Doğal olduğu için yan etkileri çok azdır, toksik veya kanserojen değildir. Bununla birlikte, çok nadiren bazı duyarlı kişilerde anafilaktik şok tepkisine sebeb olabilir"
Cochineal (Koşnil) nedir? - Genel - BiLiNmEyEnLeR
Bu arada sormak istediğim birşey sayın malina süs bitkileri ve turunçgiller için mücadelesi farklıdır demiş. Ben hangisini kullanacağım difenbahyam için?

k_elif Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön