View Single Post
Eski 10-04-2007, 20:08   #102
ekalafat
Ağaç Dostu
 
ekalafat's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-12-2006
Şehir: -bursa
Mesajlar: 140
Arkadaşlar, ağaç kurutulması veya emprenye edilmesi teknik bir konudur. İnsanlarımızın her konuyu sulandırmaya meyilli olması sebebiyle konu yerlerde gezmeye başlamıştır.

Ahşabı kurutmak için önce buharla ıslatırsınız mesela, gözeneklerini açmak için. Fırın kurusu kerestelerde her ağaca uygulanan bir proğram mevcuttur. Bu, ağacın kalınlığına sertliğine boyutlarına, dışarıda bekleme süresine vb. etmenlere göre ayarlanır.

Dışarıda havanın bağıl nemi hiç bir zaman ev içi neme düşemeyeceğinden,dışarıda kuruttuğunuzu zannettiğiniz keresteyi evde kullandığınızda ilk kışta kaloriferler yanınca evdeki nem %8 olacağından çekmeye mahkumdur. Dışarıdaki nem % 18'i hiç bir zaman düşmez.

Emprenye denilen kimyasal madde su bazlı veya solvent bazlı olarak piyasada bulunur. Adından anlaşacağı gibi solvent bazlı emprenye ötekine göre daha zehirli ancak daha dayanıklıdır. Ancak iç cephelerde kullanılmaz. Örnek kullanım yeri elektrik direkleridir. Evinizi daha sağlam yapmak isterseniz solvent bazlıyı dış cephede, su bazlıyı iç cephede kullanabilirsiniz.

Emrenye ağaca alabileceği kadar emdirilir. Çünkü ağaç canlı bir malzemedir. Bir insanın da belli bir sıvı kapasitesi vardır. Daha fazlasını içemez. Ancak belli ilaçlarla içindeki sıvıyı çıkartırsanız daha fazla içebilir. Ağacı da yaş olarak kazana koyarsanız, içine alacağı emprenye maddesi yüzeylerden çok az kısım kadar olacaktır. Ayrıca ağaç malzemeyi birbirine bağlanmış borucuklar gibi düşünün, bu borulara ancak baş tarafından doyurucu sıvı verebilirsiniz. Yan taraflardan sadece aralıkları kadar sıvı alır,boruların içine yandan sıvı sokamazsınız.Yani emprenye kazanına koyup ıslatacağımız ağacı önce kurutma fırınlarınla mümkün olan en az neme indirmemiz gerekiyor. Basitçe anlatmaya çalıştım.

Umarım aydınlatıcı olmuştur. Yazarken karmaşık gibi geldi ancak dediğim gibi teknik bir konudur. İşi yaptıracağınız kişinin doğru kişi olması önemlidir. Sonuç umarım terk edilen pvc penlere mahkum edilen ahşap penlere dönmez.

Sn Özden Cengiz'e de ilgilerinden dolayı teşekkür ederim.ben bu tür oluşumlara açığım. Yeter ki insanlar o olgunluk düzeyine ulaşsınlar. Ahşap evde oturmak bir ayrıcalıktır.
Selamlar.

ekalafat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön