Zamanında mesajlarınıza cevap yazamadığım için herkesten özür dilerim. İşlerimin ve derslerimin yoğunluğundan siteye bile giremiyorum.
Sayın Sevim.K, kaktüsler ve diğer sukulentler sizin ilgi alanınız olduğu için lithops ve conophytumlara ısınmanızın zor olduğunu anlıyorum. Aynı zamanda conophytum ve lithops bakımı çok çok zordur. Yüzlerce conophytum ve yüzlerce lithops türünü aynı anda büyütebilen dünyada çok az sera var ve de çok az bireysel koleksiyoner var. Ama kaktüsler öyle değil. Belki de onbinlerce serada ve bireysel olarak yetiştiriliyordur. Sitede bir çok arkadaşın lithopsu ve bazılarının da conophytumları var. Yıllardır sitede lithopslarını gösteren üyeleri okuyorum. İşin açıkçası çoğunluğunun devamı yok. Yani dediğim şu ki satın aldıktan sonra istenen şartları lithops ve conophytum için sağlayamazsanız ya fazla sulamadan ya az sulamadan ya da şeklilleri bozulur, zamanla uzar ve sonunda da ölürler. Ben bu sıkıntıları senelerce tecrübe ede ede öğrendim. Çok zorlu süreçlerdi bunlar. Şimdi çok şükür yüzlerce mesemb içinden senede ya bir ya iki tane kaybım oluyor. Her geçen sene büyüyüp çoğalıyorlar ve formlarını kaybetmiyorlar. Yani sizin çekinmeniz bir bakıma bunları büyütmenin çok zor olduğu için olabilir. Çünkü kaktüslerin ne lithops ne de conophytum gibi zorlu istekleri var. Atın bir kenara orada da büyüyorlar. Umarım sevdiğiniz bütün astrophytumları bulursunuz.
Sayın ezo, 9 aylık lithops hiç yaprak değiştirmemişse bir gariplik var. Zira yavrular çok daha sık yaprak değiştirirler. Farklı bir ortama koymayı deneyin bir de.
Saın gülenmelek, teşekkür ederim. Sağolun.
Sayın gülen

, arama motoruna lithops tohumu yazın Türkiye'de satan siteler gelir karşınıza. Kolaylıklar diliyorum.
Sayın ykolko, teşekkür ederim, aynen dediğiniz gibi çok sıkışıklar. Kısmetse bu yaz yeni saksılarına geçecekler.
Sayın eilfnaz, geriye dönüp bakınca geçirdiğim merhaleleri düşününce gerçekten hem de zor bir iklimde bunu başarınca bazen bana da bir rüyaymış gibi geliyor şimdiki halim. Türkiye'de mesemb üzerine daha gidecek çok yolum ve çalışmam var ama şunu söyleyebilirim ki benim kadar kapsamlı bu bitkilerle uğraşan sadece sevgili Taner bey var, o da zaten sadece satılabilecekleri ekip yetiştiriyor. Çok pahalı türler yok kendisinde. Ben bu yüzden çok sıkınıtı çektim. Dünyadaki onlarca ülkede sera sahipleriyle bağlantıya geçtim. Bulmak istediğim en nadir bitkileri senlerdir topluyorum. Sonunda dünyaca ünlü mesemb koleksiyonerleriyle yarışacak seviyeye geldim. Şimdilik bir balkonla idare ediyorum. Bu yaz büyük ihtimalle kaktüslerimin büyük bir bölümünü pencere önlerine taşıyıp mesemblere daha fazla yer vereceğim. İlginize teşekkürler.
Yakında yeni edindiğim çok özel mesemblerin resimlerini ve lithopsların yaprak değişimlerini ve de yüklemediğim conophytumlarımın çiçeklerini siteye yükleyeceğim. Takip edip yorum yapan herkese sonsuz sevgiler ve teşekkürler.