View Single Post
Eski 30-03-2012, 14:38   #6
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
04.01.05 Tamam ama Bir Değeri Var mı?

AFRS bilim adamları ekibi, CRADA imzalanan Engelhard ile birlikte çalışarak spesifik bir kaolin formülasyonunun başta pestisit kullanım ihtiyacını azaltmak üzere tarımda çok fonksiyonlu işlevleri olan en uygun malzeme olduğunu saptadılar.

Ancak böyle bir saptamanın varlığı bizler için yeterli mi? “Böyle bir saptamada bulunduk” demeleri bizlerin bu formülasyona değer vermemizi sağlar mı?

Tabii ki hayır.

Bunun için başka şeylere ihtiyacımız var.

Bu formülasyon ile, hangi koşullarda, hangi zararlılar veya olumsuz etkiler için, ne gibi laboratuar deneyleri yapılmış, bunlardan nasıl sonuçlar alınmış, bu denemeler başka koşullarda da denenmiş mi? Yapılanlar bilimsel kurallara uygun olarak dökümante edilip, anlayıp kendi koşullarımız için yorumlayabileceğimiz şekilde bilimsel yayınlar olarak yayınlanmış mı? Bizler için uygulanabilirliği var mı?

Name:  ThomasEdison_1.jpg
Views: 23348
Size:  6.9 KB
Bunların varlığı, az ya da çok kendi koşullarımıza uygunluğu, elde edilip uygulanabilirliği bu formülasyonu bizim için değerli yapar veya yapmaz. Çünkü ancak böyle faydalanabiliriz. Faydalandığımız, diğer alternatiflere göre üstünlük sağlayan bir şey bizim için değerli olur. Böyle bir yönü olmadığı takdirde bir mânası da olmaz.

AFRS ekibi, en uygun formülasyonun “en uygun” olduğunu saptarken bir dizi laboratuar ve saha çalışması yaptı, bunların sonuçlarını yayınladı.

Bunlar bizler için iki bakımdan önemli. Birincisi, çok kritik olmamakla beraber, bu formülasyonun neden en uygun olduğunu anlamamıza yardımcı oluyor. İkincisi ise ellerindeki imkanlar çerçevesinde bazı bitkiler üzerinde yaptıkları deneyler ve aldıkları sonuçlar doğrudan bizlere, bahçemizde, tarlamızda yapabileceklerimiz hakkında fikir ve yön veriyor.

AFRS ekibinin bu formülasyonu ve elde ettiği sonuçları yayınlamasını, formülasyona uygun bir ürünün de ortaya çıkıp başkaları tarafından elde edilebilir hale gelmesini takiben olanlar ise çok daha önemli.

2000′li yılların başından itibaren, son yıllarda git gide artan hızda, bir çok ülkede farklı bilim insanları tarafından yeni saha deneyleri yapılarak sonuçları bilimsel standartlara göre yayınlanıyor. Her yayın, bu konudaki bilgi birikimini biraz daha arttırıyor. Bu konudaki hem farklı kullanım koşulları, hem de uygulama şekillerindeki AR-GE çalışmaları bu teknolojinin kullanım değerini gitgide arttırıyor.

©Meyvelitepe

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön