Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Demir57
Halil Bey Merhaba,
Etidot-67 Bor'dan ve Hümasdan temin ettim,2 yaşlarında 20 çeşit karışık meyve ağaçlarım ve domates,biber,fasulye tarzında sebze ekmeyi düşünüyorum.
İlk deneyimler olunca ister istemez yanlışlık yapmamak adına insan tedirgin oluyor.Konu ile alakalı bilgi verirseniz sevinirim.Emekleriniz için teşekkürler.
* Karışımsız sadece Etidot-67'yi Meyve ağaçlarıma ne zaman ve ağaç başına nasıl bir uygulama yaparak vermeliyim.
(Örn: Bir ağaç için 5 Lt suya 0,50 kg Etidot, Mart ve Kasımda gibi)
* Aynı şekilde Hümasıda ağaçlarıma nasıl vermeliyim.
(Örn: Bir ağaç için 5 Lt suya 1 Lt Hümas, Mart ve Kasım gibi)
|
Sadece etidot67 yi Mart ve Kasım aylarında uygulamak yani gözler uyanmadan uygulamak doğrudur. ( yine de siz yazını tamamını okuyun derim)
Son uygulama ise meyve bağladığında uygulanmalı. ( gübre tavsiyelerinin _oranlarını_ atında ve yıla yayarak ( yarıya kadar) kullanmak en güzeli. Ben gübre üreticisi olsam böyle yazmazdım)
İzmirli bir grup zıraat mühendisi ve başlarında lise mezunu bir gübre üreticisi arkadaşım var. Şelatlı gübre üretiyorlar ve başarılılar. (sen doğalcısın senle işimiz olmaz diye takılıyorlar)
Onların bir denemesi var.
Borlu ve şelatlı gübreleri meyve ağaçlarında_ asmalarda_ eylülde kullandırtıyor. Yani hasattan sonra ve yapraklar sararmaya başladığında.
Bunu sebebi ise;
meyve ile güçsüz duruma düşmüş bitkiyi kış boyu beslemesini sağlamak. Biliyorsunuz bitki kış uykusuna yatar _ aslında yatmaz kök kışın da çalışır ve hatta kışın bitki az da olsa büyümeye devam eder.
Meyve sonrası yani kış öncesi verilen gübreler gelecek yıl için güçlü dallanmalar veya sürgünler yapar.
Aslında etidot67 yi, meyve ağaçlarında Kasım ayında kullanmak yerine geri çekerek meyve sonrası yani kış girmeden yapraklar sararmaya başladığında kullanmak çok iyi duruyor. Dökülen borlu yaprakların hastalıklı olanları da düzeltilmiş olarak toprağa karışır.
İşte o zaman üretici firmanın oranlarında kullanmak gerekir.
Huması da aynı şekilde il
k uygulamayı kasım ayında değil, hasattan sonra yani kışa girerken toprağa karıştırmak gerekir. Hocanın bana anlattığına göre;
100 lt suya 1 lt. hüması karıştırıp toprağa boca spreyleyip_ bu ilaç makinaları ile olur_ ardından hemen sürüp toprak altına alınmalı.
Ya da ağaç diplerine _ taç izine_ 100 lt. suya 1 lt. veya 200 lt. suya 1 lt. şeklinde de bir karış çukur veya çukurlar açılıp gömülmeli.
2.hümas uygulaması mart ayında yapılabilir.
Hümas yapraktan değil topraktan uygulanmalı. Ve bir yıl ara verilmeli. Yani her yıl uygulamak gerekmiyor eğer toprağınız da organik yapı 2, ya da 3 gibiyse.
Sebzelere bor u yapraktan çiçekten önce ve
meyve bağladığında 2 defa uygulamak yeterli.
Sebzelerde
hüması sulama suyu ile vermek üzerine çok ince toprak veya hafif ahır gübresi atmak, sonra da _ toprak tavlanınca_ çapalamak kolay ve güzel görünüyor.
Ben
meyve ağaçlarının dibine _ 3,4 yaşındaki
fidanlara_ hüması sulama suyu ile
25 lt. kadar ( 100 lt suya 1 ya da yarım lt. ) döküyorum,
üzerine ince bir tabaka toprak atıyorum. Genelde ayağımla yandan toprak serpiştiriyorum.
Aslında üzerini bir az yanmış gübre atmak daha güzel.
Damlama sistemi ile hümasa verirseniz_ sebze ve meyvelerde_ damlama memelerinde bir az sorun yaşarsınız benim gibi.
Aslında sebzeleri çapalarken hüması vermek ve hemen toprağa karıştırmayı _ gömmeyi_ uygulayacağım bu yıl...