View Single Post
Eski 09-04-2007, 14:40   #6
Serhan KARAGÖL
Tarla Bitkileri

Serhan KARAGÖL's Avatar

Giriş Tarihi: 06-04-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Todor Mesajı Göster
Teşekkür ederim.

Su istekleri nasıldır? Kaç kere sulamak gerekir **** bir kg kuru madde üretmek için ne kadar suya ihtiyaç vardır.

Bizim burda bir yetiştirici, kalın kökleri yaptıktan sonra sulamasanda olur diyor. Çünkü o kalın kökler çok derine indiği için derindeki suyu alabiliyormuş.

Çok peş peşe oluyor ama, mısır toprak bakımından seçici midir? En uygun toprak, hangi topraktır?

Ekim zamanı ne zamandır? Uygun zamanı nasıl anlarız.

Tabi devletin siliajlık mısır ekimine dekar başına 80 YTL destekleme verdiğinide hatırlatalım.
Sevgili Todor;
Mısır tarımı için en uygun toprak siltli-killi topraklardır. Ancak su tutma kapasitesi iyi, işlenmesi kolay, iyi havalanabilen her tür toprakta verimli ürünler elde edebilirsiniz.
Ekim zamanına gelince; ekilecek ay genel olarak yetiştirilecek yörenin rakımına göre değişir. örneğin çukurovada nisan ayı başlarında ekim yapılabilirken, daha yüksek yerlerde (orta ve doğu anadolu) nisan sonu, mayıs başı gibi ekim yapılabilir. Özetle burada belirleyici olan şey hava sıcaklığıdır. Mısır 10-11 derecede çimlenmeye başlayabilir. ****** burada kastım mısırı ektiğiniz derinlikteki toprağın sıcaklığıdır. Optimum çimlenme sıcaklığı mısır için 15 derecedir.
Su istekleri ise; Mısır tarımı yılın en sıcak döneminde yapılır. evaporasyon çok fazla olduğundan su tüketimi fazladır. Ancak mısır suyu iyi kullanan bir cinstir.
Sanırım arkadaşınız bunu kast etmiş. Kalın köklerin oluşumundan kastınızı tam olarak anlayamadım ancak Mısırlarınız tepe püskülü çıkartma döneminde (silajlık mısır cinsleri yaklaşık 1.5 m boylarında olurlar) çok suya ihtiyaç duyarlar. Dane bağlama dönemindede yine çok su kullanırlar. Ekim yaptığınız arazide sulama şartları nedir tam olarak bilemiyorum ancak sulama konusunda probleminiz yoksa (Buradan kastım size maliyetinin ne kadar olduğu) sulama konusunda cimri davranılmaması.

Serhan KARAGÖL Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön