View Single Post
Eski 28-03-2012, 22:16   #802
soilless
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-03-2009
Şehir: Kdz Ereğli-ankara
Mesajlar: 524
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi meraklı_amatör Mesajı Göster

Sn. soilless bende bu hümik asit in midir cinmidir anlamaya çalışıyorum. Adı asit ama Ph değeri 8-9. Bildiğim kadarı ile Ph değeri 0-7 arası asit olarak tanımlanıyor. Tam bir formülüde yok sanırım organik bir bileşiğin tanımı olarak isimlendirilmiş. ...... yani su gibi basit bir bileşik değilde aşure karışımını tanımlamak için kullanılıyor. Umarım faydalı olur. sağlıcakla kalın
Not. hümik asidin eşgalini şu şekilde tariflemişler;
Eklenti 274287


Evet Sn meraklı_amatör bu adı asit değeri bazik olan , in mi cin mi?

Yorumunuz çok ilginçti. Sn Ömer Tuncer'in verdiği Organik Sıvı Gübre, Humik Asit, Leonardit, Biyolojik Mücadele, Melas, Şlempe | Doğanın ve Toprağın Dostu

linkteki sessizibahçe bloğundaki yazıyı okuyunca ( ki çok detaylı bir yazı) in mi cin mi daha net anlaşılıyor,

Özellikle şu kısımlar çok dikkatimi çekti, yazarın müsaadesi ile alıntı yapacağım ve önemli kısımlarını koyu olarak belirginleştireceğim;

Yazıda özellikle şu aşağıdaki kısım dikkatimi çekti;

QUOTE

"Yukarıda dikkat ederseniz, humik asit için alkalide çözünür demiştik.

Bu yüzden leonardit çok yaygın bir kaç alkali ile (potasyum hidroksit, sodyum hidroksit, amonyak vb.) muamele edilerek piyasaya sıvı humik asit olarak sunuluyor.

Gerçekte bunlar humik asit değildir. Bunların literatürdeki adı humattır.

Eğer leonardit potasyum hidroksit ile muamele edilmişse (en yaygın yöntem) adı potasyum humat, amonyakla muamele edilmişse adı amonyum humat olur.

Bu yüzden bunların pH ölçümlerinde yüksek değerler çıkar.

7′nin altındaki değerler asidik olarak bilinir.

Oysa leonarditten elde edilen ve bitkisel atık içermeyen bir ürünün pH’ı 7′den daha yüksektir. Bu kafa karışıklığının temel nedeni bunların humik asit olmayıp humat olmalarıdır.

Yani leonardit kaynaklı ürünler, sıvı humik asitler değil, humik asitin tuzlarıdır.

Piyasa diliyle sıvı humik asitler, gerçek adıyla humatlar içinse daha gerçekçi bir yöntem kullanabilirsiniz.

Bir su ya da çay bardağına numune konulup üstüne bakkaldan aldığınız tuz ruhundan dolana kadar ilave edilirse siyah peltemsi çökme gözlenir. Bu humik asit varlığını kanıtlar. Köpürme oluyorsa ve çökme yoksa bu ürün içerisinde humik asit olmadığını gösterir. Büyük olasılıkla aldığınız ürün şlempe, melas veya başka bir endüstriyel bitki atığı olabilir. "

UNQUOTE

Çok net bir paylaşım. Hem tez gibi hem en yalın haliyle üreticiyi bilgilendiren bir yazı.

soilless Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön