Ben de hep merak etmişimdir, yeşil papağanların iklime aldırmadan ülkemizde nasıl yaşayabildiğini. Kalamış yelken kulübünün civarındaki ağaçlarda kümelenenleri iki sene önce ben de gözlemlemiştim. Göç mü ediyorlar, yerleşikler mi bilemediğim için, büyük ihtimal göç edenlerdir diye düşünmüştüm. Biraz önce bu konuda okuduğum ilgili yazıyı aşağıya kopyalıyorum, bu konudaki şehir efsanelerini de çürütecek bir yazı.
13. Türkiye Kuş Konferansı
Sınır Tanımayan Kuşlar Sınır Aşan Sorunlar
28-30 Ekim 2011 İzmir, Seferihisar
Türkiye’ye Yerleşen Egzotik Kuş Türleri:
Yeşil papağan (Psittacula krameri) ve
İskender papağanı (Psittacula eupatria)
Berrin Akyıldırım ve Mukadder Arslan
Türkiye avifaunasında 450’den fazla kuş türü bulunmaktadır. Bu türler içinde
ülkemizde yerleşik olarak devamlı kalanlar olduğu gibi ülkemizden göç ederken görülen veya sadece üremek amacıyla ülkemize gelen türler de bulunmaktadır. Yeşil papağan (Psittacula krameri) ve iskender papağanı (Psittacula eupatria) anavatanlarından kafesler içinde dünyanın birçok yerine taşınan ve evcilleştirilen türlerdir ancak Türkiye’de kafesleri dışında yaşamaktadırlar. Asıl vatanları Afrika ve Hindistanolan bu türlerin dağılımı insanlar yardımı ile genişletilmiş ve Avrupa’nın tamamı,Asya’nın tropik bölge dışında kalan bölümü ve Afrika’nın kuzey kesimini içeren zoocoğrafya bölgesinin batısı olarak tanımlanan Batı Palearktik’te ve Ortadoğu’da birçok ülkede görülmeye başlanmıştır. Genellikle Pakistan’ın yüksek dağlarında yaşadıkları için soğuk iklime alışkınlardır ve bu nedenle ülkemizde doğal yaşama uyum sağlamış durumdadırlar.
Türkiye’de yeşil papağanların (Psittacula krameri) ilk serbest yaşama ve ilk üreme kaydı 1976 yılında Ankara’da kaydedilmiştir. Yeşil papağanların (Psittacula krameri) ve iskender papağanlarının (Psittacula eupatria) görülmeleri ve sayılarının artışı 1990’ların başından beri devam etmektedir. 2000 yılına kadar sadece Adana, Antalya,Ankara ve İstanbul’da gözlenen bu kuşlar, 2005 yılında İzmir; 2007, 2008 ve 2009yıllarında artık Yalova, Urfa ve Muğla’da da görülmeye başlanmıştır.
Yeşil papağanlar (Psittacula krameri) ve iskender papağanları (Psittacula eupatria) ülkemizin doğal türleri değildirler ve yerli olarak üreyen başka kuşların yerlerini işgal etmektedirler. Ayrıca besin açısından da birçok türle rekabete girmektedirler. İstilacı tür olup olmadıkları ilerleyen yıllardaki konumlarına, populasyonlarına ve yapılacak detaylı çalışmalara bağlı olarak ortaya çıkabilecektir.
Geç de olsa ne diyelim, hoşgelmişler.
|