Glory Morning (sabah sefası) çiçeğine yeni gönül vermiş arkadaşlarımıza nacizane tavsiyem bu sayfaları 1. Mesajdan itibaren okumalarıdır. Bu sayfaya bir çok arkadaşımız yaşadıkları ile edindikleri tecrübeleri aktararak katkı sağlamışlardır, sağlamaya da devam ediyorlar.
Son dönemlerde yazılanlara istinaden 7-8 yıldır bu çiçeği her yıl onlarca çeşidini yetiştirmeye çalışan biri olarak bir kaç tecrübemi paylaşmak istiyorum. Bu yazdıklarımı okurken lütfen aklınızda bu çiçekleri Sapancada yetiştirdiğim bulunsun. Bunu niye söylüyorum farklı iklimlerde farklı sonuçlar alınabilecektir.
Öncelikle benim tecrübelerim bu bitkiyi viyollerde veya başka bir ortamda önce çimlendirip sonra kalıcı yerine aldığınızda ya fazla gelişmiyorlar ya da ölüyorlar. Bunun nedenini bilmiyorum. Buradan bu bitkinin şaşırtılacak bitkiler sınıfına girmediğini düşünüyorum. Tohumları direkt toprağa ya da saksıya ektiğinizde çok güzel sonuçlar alabiliyorsunuz.
Bu tohumları en azından Marmara bölgesinde ekmek için çok acele etmemek gerektiğini tecrübe ettim. Ne kadar erken eksenizde bir çok cinsinde çiçeklenmeye kolay kolay Temmuz ayından önce başlamıyor. Bu nedenle Mayıs başı gibi tohumlar rahatlıkla ekilebilir.
Tohumları saksıya veya toprağa ektiğinizde ne kadar fazla olsada seyreltme yapmanıza gerek yok zaten bazıları daha hızlı gelişirken bazıları daha yavaş gelişiyor. Eğer tohum çimlenmişse olağanüstü bir durum olmadığı sürece hepsi çiçeklerini sizlere sunuyor.
Japon Glory Morning türleri benim tecrübelerimde biraz daha geç çiçek açmaya başlıyor. Fakat bu türün katmerli olanları çok uzun süreli çiçekte kalabiliyorlar. Aralık ayına kadar çiçeklerini gördüğümü biliyorum.
Bulunduğu yer sabah güneşini alıyor ve gölgede yoksa çiçeklerini 10-11 arası kapatmaya başlıyor. Sabah güneşi almayan yerdekilerle havanın kapalı olduğu zamanlarda çiçeklerin kapanması saat 15-16'yı bulabiliyor. Bazı cinslerinde 2-3 gün çiçekli kaldığı dönemler olabiliyor. Katmerli cinslerin çoğu bir günden fazla çiçekli kalıyor.
Hemen hemen hepsi tohum bağlıyor ve cinsine göre 1 ile 10 arasında tohum verebiliyor. Yine cinslerine göre tohum yapıları ve büyüklükleri farklılık gösteriyor.
Kol atmaya başladıktan sonra mutlaka çok hızlı gelişim gösteriyorlar. Gölge yerlerde önce yoğun yapraklanıyorlar sonra hızla çiçek yapmaya başlıyorlar. Gölge yerlerde bulunan sabah sefaları daha güneşli yerlerde bulunan sabah sefalarına göre daha geç çiçeklenip, çiçeklenme dönemide daha geç bitiyor. Boylanması 2 metreden başlayıp bazı cinslerde tutanacak yer bulması halinde 10 metreyi geçiyor.
Son olarak bu sene çapraz dölleme yapmaya çalışacağım tohum elde edersem seneye çimlendirip nasıl renkler ortaya çıkacak bakacağım.
|