Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi akinselcuk
Benim şöyle bir fikrim vardı. Mesela İç Anadoluda bir sera kurulsa ki ben buna sera değil de kapalı bitki üretimhanesi diyorum çünkü illede seraya benzemesi gerekmiyor. Işık alsın havalanabilsin ısıyı kaybetmesin de yapısı nasıl olursa olsun.
Seranın yanındaki boş tarlaya ayçiceği veya bir yağlı tohum bitkisi ekilse, yazın güneşi yağ olaraak depolansa böylece ve kışın da sadece preslenerek sıkılan yağlar yakıt olarak kullanılsa , yağlı küspeler de satılsa yerine yakıt alınsa seramız kışın bedavaya ısınmış olmaz mı ?
Kaç dekar sera kaç litre yakıtla ısınır ve kaç dekara ne ekersek bu yakıtı karşılayabilirizin, cevabı bu fikrin dışında rakamlara tekabül etmez gibime geliyor.
Seranın ısı kayıplarını engellemek buna göre bir yapı düşünmek gerekiyor.
Böyle bir fizibilite ve mühendislik çalışmasının sonuçları olabilirlik sınırları içinde çıkarsa yazın güneş gören her yerde topraksız tarım yapılabilir. Ülkemizde sadece Antalya Kumluca da gelişen seracılık her yerinde gelişebilir.
Mesela seralar prefabrik betonarme iskelet olarak düşünülse rüzgar hesabı yapmaya da gerek kalmaz. Yanlar 1 metre duvar, üzeri ve tavan çift cam bir yapı. Klasik seranın üzerinde bir rakam çıkacağı muhakkak ama evladiyelik bir sera olur.
Olmaz mı ?
|
Sayın Akın Selçuk,
seralarda ısıtma konusunda sizin de paylaştığınız gibi bir sistem gelmişti aklıma.Yani serayı ısıyı fazlaca ileten plastikten yapacağımıza yanları 2 metre yükseklikte olan duvarlarla çevrelesek nasıl olur diye düşündüm.Bu duvarların yalıtımını en ekonomik şekilde ve ısı iletimi az olacak malzemelerle inşaa edebiliriz.Mesela duvarlar kaya yünü veya strafor ile inşaa etsek tavan içinde ısıcam kullansak güzel bir seramız olur.
Tabi ilk inşaa maliyeti biraz olsun yükselebilir ama sonuçta ısıtma giderlerini minumuma indiririz.
Tabi burdaki önemli bir nokta da duvarlar ısı geçirmeyecek ama ışığı da geçirmeyecek.Bu tarz bir serada sadece tavandan gelecek güneş ışınları bitkiler için yeterli olur mu onu da incelemek gerekir.