View Single Post
Eski 26-03-2012, 21:00   #1572
soilless
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-03-2009
Şehir: Kdz Ereğli-ankara
Mesajlar: 524
Topraksız tarımda optimum besin temini

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cakal_tm Mesajı Göster
Sayın Soilless,

Farklı bir konu açmaktansa size bir soru yöneltebilir miyim?
Tam otomasyon seralarda kullanılan sistemler, Sayın Kudret Tezel'in Sera Bekçisi'nden farklı bir işleyiş içinde mi ? Okuduğum yazılarda hep modern seranın maliyetinin fazla olduğu söyleniyor.Bu maliyeti arttıran bilgisayar kontrollü sistemler midir ?

Yani Sera Bekçisi gibi bir alet bizim tüm ihtiyacımızı görür mü topraksız tarım için.
Sn çakal_tm,

öncelikle topraksız tarıma ve konu başlığına olan ilginiz çok güzel. Hoşgeldiniz

çok güzel bir soru.

Ben konuyu 2 farklı kısımda irdelemek istiyorum, fazla veya eksikliklerime Sn üstadlarımızın düzeltme ve katkılarını bekliyorum.

1- Modern seralar
2- Modern seralardaki Tam otomasyon besleme sistemleri

Modern seralar, bir bitkinin tüm çevresel etki faktörleri ve sera kullanım ömrü düşünülerek kurulan seralardır. Kısaca, sıcaklık, nem, rüzgar, soğuk, sıcak, sera yüksekliği, genişliği, devasa su tankları, izolasyonu, gölgesi, çalışma alanı, zemini,kontrüksüyon dayanım ve garantisi, UV IR ışınımına göre özel üretim cam pşastik örtüler, serdaki ısı ve neme göre ayarlanmış kapı pencere sistemleri vs vs.

tüm bu etkileri endüstriyel bir üretim için bitkinin bilinen optimum ihtiyac seviyesine getirebilmek için tüm ekipmanların kullanılmasını gerektirmektedir.

Böylece modern sera entegre bir bitki üretim fabrikası anlamına geliyor. Böyle bir entegre tesisin oluşturulabilmesi de ARGE çalışmasına, detay denemelere, ekiplere uzmanlara ihtiyaç gerektiriyor. Dolayısiyle bir know how oluşuyor.

Tüm bu çalışmaların maliyeti know how bedeli olarak modern sera fiyatına yansıyor.

Tam otomasyonda da bu know how var. Ve bu bedel de alınıyor. Ve de alınmakta haklıdır. Çünkü bir emek var, gayret, çaba var. Ticari amaç var.

Bir evdeki termometrenin, fiyatını bir dijital termometrenin fiyatını, bir bilgisayarın fiyatını, bir yazılımın, anti virüs programının fiyatını düşündüğümde, entegre bir anahtar teslim modern sera kurulum maliyet artışının izahını yukarda yazdıklarımla açıklayabiliyorum.

Tv fiyatlarında da göreceğimiz gibi, tüplü, hd ready, full hd, led, 3d vs, her yeni teknoloji know how bedelini yüksek fiyatla alır.

Ben paylaştığım ve bildiğim kadarıyla Sn Kudret Tezelin sera bekçisi, hem balkon, teras, bahçe hem her dönüm büyüklükte seranın tam otomasyonlu EC kontrolunu ve sulamasını yapıyor.

Ve bunu, sera bekçisi başlığı altında paylaştığı gibi geçen yaz çok rüzgarlı olan terasında denedi ve sonuçlarını tüm gelişim ve üretim döneminde paylaştı.

Yani bitkinin verimi için en önemli olmazsa olmazı besin miktarı ayarlamasını, yani optimum besin ihtiyacını saniye bazlı kontrol ile karşılıyor.

Bence en önemli noktada burda. Bunu hep şöyle yorumlamışımdır. Ne ka ekmek o ka köfte. Yani Bitkinin optimum, tam da istediği besini, istediği an ve istediği besin elementi özelliğinde ve istediği miktarda sunduğunuzda bitki, genlerindeki en optimum gelişimi gösteriyor.

Diğer çevresel faktörlere uyumlu ortamı hazırlama ise yukarıda da bahsettiğim üzere 3-5-10 milyon euro'dan başlayan büyük ticari yatırımlardaki ticari beklentilerde devreye giriyor.

Özetle belirtmek isterimki

Bu konulardaki bilgi, tecrübe ve fikirlerim genel anlamda bunlar. Eksik, fazla ve yanlışımı her zaman için yorumlayalım, ilave ve çıkarımlarla paylaşımı artıralım.

soilless Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön