Bu sene ligustrümlerin boylarını epeyce kısalttık. Dolayısı ile elimde çok miktarda yapraklı dallar oldu.
Bu dalları öğütme makinesine attım, yapraklar iyice ufaldı, dal boyları da 1cm den daha küçük hale geldi.
Bunları, bahçemdeki ortancaların altına, bütün gül çanaklarına tepe tepe doldurdum, karınca yuvaları gibi yaptım. Yani bir nevi malçlama yaptım.
Gübre olarak da kullanılır. Arkadaşların kompost gübre yaptıkları başlıkları bir inceleyin lütfen. Ben de bu sene niyetliyim kompost yapımında kullanmaya.
Böyle malçlama yapacağınız zaman, dikkat edeceğiniz husus, öğüttüğünüz dal ve yapraklar sağlıklı bitkilere ait olmalı. Yani hasta, böcekli, mantarlı dalları kullanmamalısınız.
Sezon gelip de bunları açtığınızda toprakta otlanma olmadığı gibi bitkinizin kökü de korunmuş oluyor.
|