Almanya’da yapılan bir araştırma çiçek
kokusunun hafızayı güçlendirip öğrenme
yeteneğini geliştirdiğini ortaya
çıkardı. 74 gönüllü üzerinde yapılan
araştırmada, hafıza testi yapılan gönüllülerden
bir grup, gül kokan bir odaya
alındı. Araştırma sonucunda, çiçeğin
kokusunun hafızada daha çok hareketlilik
yarattığı saptandı.
Araştırma sonucu, Marcel Proust’un,
“Nesnelerin kokusu ve tadı bizlere
bir şeyleri hatırlatmak için anıların
devasa binasında bekler” sözünü çağrıştırıyor.
Almanya’daki Lubeck Üniversitesi’nin
bilim adamları, yaptıkları araştırmayla
gül kokusunun hafızayı güçlendirip
öğrenme yeteneğini geliştirdiğini
saptadılar.
Prof.Jan Born, hafıza testi yaptığı
gönüllülerden bir grubu, gül kokan
odaya aldı. Gül kokusunun hafızada
daha çok hareketliliğine sebep olduğunu
tespit etti. Ayrıca gül kokulu odada
bulunanlar, oynadıkları oyunun yüzde
97.2’sini hatırlatken; diğerleri ise yüzde
86’sını hatırlayabildi.
İnsanlar üzerinde
sakinleştirici özelliği olduğu bilinen lavanta
kokusunun kısa ve uzun hafızayı
güçlendirdiği gibi dikkati de artırtıdığı
da anlaşıldı. İngiltere’nin Blackpool Üniversitesi’nde
gerçekleştirilen araştırmada,
lavanta koklayan kişilerin gözlemlerini
daha uzun süre hafızada tutabildikleri
ortaya çıktı.
http://www.aib.gov.tr/html/cicekdergi/mart2007.pdf