Herkese merhaba.
Ben de hazır bonsaiciler kervanına katılanlardan biriyim. Daha önce iki bonsai kuruttum (biri iki yıl önce İstanbul'un cehennemi ağustosunda, diğeri ailemi yazlığa götürdüğüm sırada komşumun yanlış sulamasıyla).
Bu yıl çok güzel bir Çin Karaağacı buldum, aldım. Üç haftadır düzenli bir şekilde sulayıp, yapraklarına su püskürtüp, inceden inceye yaprak budaması yapıyorum. Şu ana kadar her şey yolunda, oldukça sağlıklı bir bonsaim var sanırım. Fotoğraflarını aşağıda görebilirsiniz.
Sorum şudur:
Bonsaim'in asimetrik dört dalı var. Bonsaisan'ın forumda gördüğüm çalışmalarındaki gibi, dört dalın ucunda (ve en tepede) yaprak grubu bırakarak budamak istiyorum.
Fakat bunun için o dalların ucuna giden diğer minik dalları budayacak mıyım? Bu budama bonsaim'e zarar verir mi?
Yeni oluşan, fotoğraflarda da görebileceğiniz gibi taze sürgünler var. Her birinde 4-5 tomurcukla minik dallar çıkıyor. Bazılarının ucundan 2-3 tomurcuğunu kestim (arkadaki tomurcuklar da enerjiden faydalansın diye). Bu budamayı ne sıklıkta ve ne yoğunlukta gerçekleştirmeliyim?
Ve her şeyden önemlisi bunu ne zaman ve ne zamana kadar yapmalıyım?
|