Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sakaki
Peki biraz gec kalmış olsak da sizce karabiber, jakaranda ve dut gibi arsızlara şu an havai köklendirme denesem sonuc alırmıyız dersiniz?
|
Havai köklendirme ile üretim çelikle üretim gibi değildir. Çelikle üretimlerin belli dönemleri var. Odunsu çelikler türe göre değişmekle beraber İlkbahar ve Sobahar da yapılan türler de var. Yumuşak çelikler ile de yazın üretilen türler oluyor.
Havai köklendirme ise bitkilerin faal olduğu dönemlerde(uyanık olduğu dönemlerde )yapılması lazım. Yani bu ilkbahar da başlayıp sonbahara kadar sürebilir. Bazı türler çok çabuk köklenir bazıları ise biraz uzun sürebilir. Her ne kadar sürerse sürsün kesinlikle bitkilerin uyanık olduğu dönemlerde havai köklendirme yapılması lazı.
Bazı türlerde çember şeklinde kabuk tam soyularak kambiuma kadar açılıp torf kum karışımı köklendirme ortamı yartılır. Sadece torf ve ya yosun ile yapılırsa köklenme gerçekleşse bile uzun vade sarılı kalırsa kökler mantarlaşma yapı kök çüremisi olabiliyor.
İğne yapraklılarda bu sene deneyeceğim kabuk soyma yöntemi değil kabukdaki ölü derimsi dokuyu yeşil canlı yeşil dokuya kadar kazıyıp köklenme bölgesinde hafif tel ve ya ip ile boğarak deneyeceğim. Bazı iğne yapraklılarda kök boğazlarını incelediğimde gözlemlediğim kabuklu kısımda köklenmeler olabiliyor. Reçine salgılayan türlerde sanırım bu yöntem başarılı olacak diye ümit ediyorum.
Reçine salgılamaya başlayan alan da köklenme yerine yarayı iyileştirme yoluna daha çok meğilli oluyor.
Kolay gelsin.