View Single Post
Eski 21-03-2012, 14:23   #107
pria
Ağaç Dostu.

pria's Avatar

Giriş Tarihi: 06-08-2009
Yakup Bey..
Yakınmışız; ben de Biga'lıyım..

ETİBOR'un bu ürünü piyasaya sürmesine çok çok sevindim..

10 yıl önce zeytinliğimi kurarken, Eskişehir'de bir ilaç bayiinden litresi 14 liraya 1 litrelik 10 şişe ithal, ingiliz malı Bortrac (sıvı bor) ve Zintrac (sıvı çinko) almıştım..
Bortrac'ın sonunu bu şubat topraktan kullandım..

Yıllarca Bandır'madan geçerken yığılı ham borları gördükçe ve elin ecnebisi bunları yok fiyata bizden alıp, tarıma yararlı hale getirip bizlere bir litresini 14 liraya satarken, hep aklımdan hüzünle geçmiştir bu sayfadaki Etidot gibi ürünler niye bizde yok diye..
Niye biz yapamıyoruz diye hayıflanmışımdır..
Bu yüzden ETİBOR'u gerçekten tebrik ediyorum..

Ben fidanlığımda kullandığım 26'lık nitrat, 18.46, potasyum nitrat, 15.15.15 gibi temel besin (N.P.K) kaynakları olan kimyevi gübreleri kullanırken asla en az onlar kadar önemli olan iz elementleride kullanmayı hiç ihmal etmedim..
Özellikle topraklarımızın bor fakiri olduğunu biliyorum ve bitki gelişiminde çok önemli bor ve çinkoyu kullanmayı hiç ihmal etmem..
Ben genelde topraktan yılda bir uygulama yaparım..ayrıca tüm iz elementleri (bor,çinko,demir,bakır,mangan,molibden vs.) barındıran ve her zaman toz olanını tercih ettiğim karışımları, zeytin taneleri mercimek gibi olduktan sonra haşere ilacıyla birlikte yapraktan veririm..

Bor çok önemli bir besin maddesidir..fakat uygun dozlarda kullanmak, toprağı aşırı bor vererek zehirlememek gerekir..

Sizi tanımak ve gayretlerinizi okumak beni çok mutlu etti Yakup Bey..
Kolay gelsin..
Sevgiler..selamlar..

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön