Etidot un diğer ilaç
vb ürünlerle karışabilirliği hakkındaki
bir iki geri bildirim, ürünün karıştırılmasında bir problem yaşanmadığı yönünde. Ancak, Bordo bulamacının satıcıları, bordo bulamacının içeriğindeki bakırdan dolayı başka bir ilaçla karıştırılmamasını öneriyorlar.
Bu sayfayı açarken, konu ile ilgili olarak "borun temini ve tarafıma gelen geri bildirimleri" konusunda yardımcı olmayı hedeflemiştim. Aynı şey yine geçerli. Borun etkileri ve kullanımı hakkındaki detaylarda ise denemeler yapmanın çok faydası var.
Esasen de, bu iş böyle yapılmalı.
Akademik yazılara ve geri bildirimlere göre 500 dönüme şu şekilde kullanın demeliyim değil mi? Demem. Çünkü ben bir arıcıyım, çiftçi gibi bir şey yani. İyi niyetli tavsiyem, bu sene 40-50 dönüme bor kullansın. Hatta, bunu 2-3 farklı yöntem ya da dozajda uygulasın. Sonra fikir yürüterek tecrübesini size aktarsın. Sizde bize..
Arkadaşlar, yardımcı olmuyormuşum gibi. Ama, bilimsel çalışmalarda böyledir. Emek ister, zaman ister, risk ister. Hem unutmayın ki, her çiftçinin çiftçiliği de farklıdır. Her bölgenin toprak ve iklim yapısı vs de farklıdır. Halil ve Ayhan Beylerden (ve daha başkalarından) bu nedenle destek istemiştim.
Halil Bey'in Etidot-67 için yaptığı çalışma ve harcadığı emeği gönülden takdir ediyorum. Çünkü bu konuda, içeriği net olarak belli olmayan ve sadece X firmasının ürettiği Y ilacına bağlı kalmamış oluyoruz. Biz bir hammadenin nasıl kullanılacağını tartışıyoruz. Al bir torba Etidot-67, koy depona, 10 sene sonra kullan. Var mı dahası..
Benim söyleyebileceğim hususlar en basit ve temel olanlar:
-Bor antifungaldır (mantar düşmanı). Küf ve mantari hastalıklarla mücaadelede kullanılabilir.
-Bor kalsiyumu çalıştırır. Kalsiyum (kireçte bol bol var) ise, bitkide taşınımı sağlar. Dolayısıyla bor eksikliği, malzeme (besin) hareketlerinde stres sebebi olacaktır.
-Boru yüksek çözünürlükte toprağa uygularsanız, toprağınızda bir süre ot bitmez.
-Boru çok yüksek çözünürlükte toprağa uygularsanız, toprağınızda
hiç bir şey bitmez.
Saygılarımla