View Single Post
Eski 21-03-2012, 10:11   #1
malina
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Ksantan Gum (xanthan gum) E-415

Ksantan Gum / E-415

Karbonhidratın Xanthomonas campestris ile bir saf kültür fermentasyonu ile üretilen yüksek moleküllü bir polisakkarid zinciridir. Bir zamk olarak hidrofilik kolloidler ve türevleri olarak sınıflandırılır.

Sulu viskosite artırıcı olarak kullanımının yanı sıra, bir bağlayıcı, emülsiyon stabilizörü ve muhtelif cilt iyileştirici ajan ve emülsifiye edici yüzey aktif olarak kullanılır. Yüksek konsantrasyonda tuz içeren çözeltilerde stabildir, enzimatik bozulmaya dirençlidir. Xanthan Gum sıra dışı ve faydalı özellikler sergiler. Örn; düşük konsantrasyonlarda yüksek viskosite, değişen sıcaklıklarda viskositede az değişiklik ve geniş bir pH aralığında mükemmel kararlılık gibi. Ayrıca iyi donma-erime stabilitesine imkan verir ve dikkate değer süspansiyon karakteristikleri gösterir.

Başlıca fonksyonları / özellikleri: Emülsiyonları stabilize eder, pıhtılaşmayı önler, iyi yapışma sağlar, texture’yi (dokuyu) düzeltir, kremsi yoğunluk verir, ağız hissini yükseltir, yapıya katkıda bulunur, viskosite verir, çözünmeyen bileşenleri stabilize eder, meşrubatlarda meyve özünü stabilize eder, emülsiyon ve köpük kararlılığını sağlar, sedimentasyonu kontrol eder, sürüklenme ve yapışmayı kontrol eder, kolay akma ve pompalanabilirlik sağlar, kristalizasyonu kontrol eder, daha ince gözenekli yapı sağlar, pişim hacmini artırır, reolojiyi kontrol eder, sıcaklık ve pH stabilitesi sağlar, suyu bağlar, ilaçlarda gecikmiş ilaç salınımına imkan verir, hoş bir cilt hissi verir, aktif bileşenleri süspansiyon halinde tutar, temas süresini uzatır.

Kullanım alanları: İlaç ve gıda endüstrisinde kıvam artırıcı ve stabilizör olarak kullanılır. Gıdalarda ayrıca süspansiyon halinde tutucu ajan, emülsifiyer, yapılandırıcı ajan veya köpük artırıcı ajan olarak kullanılır.
Geleneksel ürünlerimizden olan sahlep ve benzer tarzda üretilen toz içecek karışımları, dondurma, salata sosları, toz çorba, mayonez, ketçap gibi pekçok üründe kullanılmaktadır. Gıda sanayinde özellikle ürünlerde kullanılan aromayı ön plana çıkartması ve en düşük kullanım oranında dahi sağlayabildiği yüksek kıvam bakımından tercih sebebidir. İlaç sanayinde ise tablet bağlayıcı (yapıştırıcı) özelliğinden faydanılmaktadır.

Uygulamalar:

Gıda: Gıda, fırın ürünleri, fırın ürünleri doldurucu, jel ve karışımları, sulu hamur karışımları, bisküvi doldurucular, ekmek, jambon enjeksiyon için salamura çözeltisi, kek karışımları, kekler, konserve gıdalar, yayma peynir, sakız, çikolata sosu, lahana salatası süsleme, şekerlemeler, süzme peynir, krem peynir, süt ürünleri, tatlı kreması, tatlı karışımları, tatlılar/köpükler, diet ürünleri, yumurta yer değiştiricisi, yağı azaltılmış margarin, köpükler, soğuk gazoz, donmuş gıda, meyve doldurucular, meyve preparatları, glutensiz ekmek, et suyu, jambon pompalama, dondurma, şekerli kremalar, hazır ürünler, hazır çorbalar, sıvı/köpük tozlar, louisiana stili sıcak sos, mayonez, et sulu hamurları, milk shake, yufka hamur tatlıları, pizza sosu, hazırlanmış gıdalar, dondurulmuş hamurlar, salata sosları, soslar, sosisler, yumuşak bisküviler, çorbalar, soya sosu, şekersiz hazır çikolata içeceği, şekerli çeşniler, domatez ketçabı, çırpılmış krema ve yoğurt.

Meşrubatlar: Turunçgil içecekleri, dietsel alkolsüz içecekler, meyve suları, meyve tadında ve hazır içecekler.

İlaçlar: Sıvı antibiyotikler, pastiller, ilaç emülsiyonları, ilaç süspansiyonları, şuruplar, tabletler, uyuştururu (ilaç) salınımını geciktiren tabletler.

Kişisel bakım: Kozmetikler, kremler, sıvı makyaj malzemeleri, sıvı sabun, losyonlar, şampuanlar, tuvalet malzemeleri, diş macuları.

Temizleyiciler/deterjanlar: Asidik temizleyiciler, alkali temizleyciler, evsel temizleyiciler, sıvı tuvalet temizleyiciler.

Endüstriyel uygulamaları: Yapıştırıcılar, zirai kimyasallar, hayvan yemi, zift emülsiyonları, dana sütü yerini doldurucular, seramik sırlar, mürekkepler, yangın mücadele köpükleri, dökümhane kaplamaları, latex emülsiyonları, latex boyaları, sıvı hayvan yemi, yağlayıcı ürünler, metal cilalar, madencilik, yağ delici, boya sökücü madde, kağıt, evcil hayvan gıdası, cila emülsiyonları, kümes hayvanları yemi, pas giderici, silikat boyaları, tekstil ve halı boyama (baskı) macunları, dokuma (kumaş) kaplamalar, su bazlı boyalar.

Kaynak

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön