View Single Post
Eski 20-03-2012, 17:06   #506
Sûz-i Dilârâ
Ağaç Dostu
 
Sûz-i Dilârâ's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-10-2007
Şehir: Tarsus
Mesajlar: 3,042
Bizim apartman bahçesinde yetiştirdiğim kasımpatımı kışın çiçekleri geçip gövdeleri iyice kararıp çürüdükten sonra dipten kesiyorum, baharda tekrar sürgün veriyor. Haziran, temmuz, ağustos döneminde oluşan tomurcukları elimle tek tek toplayıp sürgünlerin başlarını da çimdikleyerek alıyorum Böylece yanlardan yeni sürgünler vererek açacak çiçek sayısını artırmış oluyorum. Hem de kasımpatının boyuna uzamasını engellemiş ve bodur bir çalı görünümü kazanmasını sağlamış oluyorum.

Ha bu arada unutmadan gün aşırı suluyorum yaz sıcaklarında suya çok ihtiyacı oluyor. Ama bu durum benim kasımpatım için geçerli, bütün öğleden sonra aşırı güneşe maruz kaldığı için su ihtiyacı da fazla oluyor. Kasımpatı normal şartlarda da suyu çok seven bir çiçek. Kendi bahçenizde, saksınızda kasımpatınızın bulunduğu yer ve aldığı güneşe göre sulama periyodunu belirleyebilirsiniz. Susuz kaldığında yaprakları küçülüyor, sulama arttıkça yaprak boyutları da daha iri oluyor.

Van'ın toprağı biraz verimsiz galiba o yüzden saksılarımı değiştirdiğimde çıkan toprağı direkt bahçeye kasımpatılarımın dibine aktarırım. Bu kadarcık bir iyileştirme bile çiçeğime o kadar iyi geliyor ki.

Bir de Hakkı Şen ağabeyin terasında muhteşem kasımpatıları var, ona, nasıl bakıyorsunuz diye sorduğumda keçi veya bulamazsanız koyun gübresini şerbet yapıp* bu suyla suladığını söylemişti. Bunu bu yıl bahçedeki kasımpatımda uygulayacağım.

Sevgili kasımpatıma başka bir şey yapmam. Sonbaharda Ekim 15 gibi gerçek çiçek tomurcukları patlamaya başlar. Karlar yağana kadar da bahçemizde popüler tabirle görsel bir şölen oluşturur. Dallar çiçeklerini taşıyamaz destek yaparım.


*Gübre şerbeti, 10-20 lt.lik plastik su şişeleri veya büyükçe bir kabınıza suyu dolduruyorsunuz içine de gübreyi atıp karıştırıyorsunuz, bir süre sonra gübre dibe çöker. Suyun rengi değişir. Hem su da dinlenmiş kireci çökelmiş olur. Üstteki sudan bulandırmadan alıp kasımpatılarınızı sulayabilirsiniz. )


Kasımpatı çoğaltma: Baharda dip sürgünlerinden köklü olarak alınır. Zaten çok yüzlek kökleri olduğu için kolayca sökebilirsiniz. Veya aldığınız çelikleri suda da köklendirebilirsiniz. Ama bence köklenmesini bekleyeceğinize daha kolay olan birinci yöntemi tavsiye ederim. Şimdi kasımpatı sürgünlerinden almak için tam zamanı, üretim sezonu nisan-mayıs boyunca devam eder.


Düzenleyen Sûz-i Dilârâ : 21-03-2012 saat 06:37 Neden: Noktalama işareti ilavesi.
Sûz-i Dilârâ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön