Bu şeker işi biraz kafama takıldı. Aslında gıda sanayisinde en fazla kullanılan şeker türlerinden biri Maltodekstrinmiş.
Diğer taraftan ilginç bir makaleye rastladım. Adı farklı olsa da farklı şeker türleri kullanılmasının hiç bir anlamı olmadığı mealine gelecek şeyler söylüyor. Hatta ABD'de obesitenin en büyük nedeni olarak gösterilen rafine şeker kullanımının aslında doğrudan bir ilişkisi olmadığını, asıl sorunun günlük diyette alınan kalori ortalamasının kişi başına 500 kalori kadar artmış olmasını suçluyor.
Özet olarak; şekerin farklı yöntemlerle elde edilmiş olmasının pek fazla anlam içermediğini söylüyor.
Functional Ingredients | A Sugar by Any Other Name | Food Processing
Bu arada, GDO bazlı mısırdan üretilen şekerle, klasik yöntemlerle üretilen şeker arasında risk yönünden yapılmış çalışma bulamadım. Bulup da link veren olabilirse sevinirim. Sanayi şekeri üretilirken ne derece saflaştırılıyor, içinde sadece kimyasal anlamda şeker molekülleri mi kalıyor, yoksa kaynak bitkinin (yani mısırın) genetik partikülleri vs. de bulunuyor mu merak ediyorum.