View Single Post
Eski 17-03-2012, 17:48   #267
Odeh
-

Giriş Tarihi: 17-08-2010
Şu yemciler vardı, GDO'lu mısır ithalatlarının bir bölümüne izin verilmeyen...

O konu ile bir açıklama bulamamıştım. Hoş hala bulamadım ama, önceki ithalatlarının biri ile ilgili bir rapora ulaştım. YEM AMACIYLA İTHALİ İSTENEN GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ (59122 x 1507 x NK603) MISIR ÇEŞİDİ ve ÜRÜNLERİ İÇİN BİLİMSEL RİSK DEĞERLENDİRME RAPORU.

Bilimsel Risk Değerlendirme Komitesi'ne ait 24 sayfalık bu raporda ilgili GDO'lu mısır çeşitleri birçok yönden değerlendiriliyor, sonuçta da izin veriliyor.

Raporun sonucu ayrı bir tartışma konusu olabileceğinden buna değinmeden geçiyorum.

Bu rapordan alıntıladığım şu iki paragrafı da zaman içinde ele alınabilir düşüncesiyle not etmek istiyorum.
Alıntı:
(Sayfa 10 ve 11.)
Genetik Değişiklikten Kaynaklanabilecek Beklenmeyen Etkiler
Wahl ve ark. (1984), transgenik organizmanın genomuna eklenmiş olan DNA’nın kromozomun yapısını bozacağını, kromozomların yeni bir düzenlemeye gitmelerine neden olabileceğini ve gen fonksiyonları etkilenebileceğini açıklamışlardır. Bu açıklama, bir organizmaya başka bir organizmadan aktarılan genetik materyalin mevcut genetik materyallerle allelik olmayan gen interaksiyonlarına girmesi durumunda önceden kestirilmeyen birtakım sonuçları da zaman içinde ortaya çıkabileceğine işaret etmektedir. Ancak diğer bir genetiği değiştirilmiş melez mısır çeşidi MON 88017 x MON 810 tanelerinde, alanin, linoleik asit, araşidik asit ve ferulik asit bakımından önemli artışlar; eikosanoik asit, bakır, potasyum ve B2 vitamini yönünden ise önemli azalmalar belirlenmiştir (EFSA, 2009). Bitki genomlarına yeni bir genetik materyal aktarıldığında, aktarılan bölgedeki değişiklik nedeniyle bitkinin fenotipinde ya da kimyasal yapısında beklenmeyen değişikliklerin oluşabileceği bilinmektedir (Cellini, 2004; Latham ve ark., 2006; Rischer ve Oksman-Caldentey, 2006).

Allelik olmayan gen interaksiyonları ve çevre ile olabilecek interaksiyonlar nedeniyle yeni genotipin patojenlerle ilişkileri ve çeşitli kimyasal savaşım araçlarına olan tepkimelerinde de değişiklik arz edebilecektir.

Odeh Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön