Onbeş gün kadar önce Ficus Benjamina için bugüne kadar hiç yapmadığım toparlama ve form verme amaçlı olarak küçük çaplı bir budama uygulaması yaptım. Budama için hiç bir fikrim yoktu. Biraz oradan, biraz buradan araştırırken bu konuda bir kaç video buldum ve bu videolar bana genel olarak bir fikir oluşturmam konusunda epey yardımcı oldu.
Bu videolar saksıdaki Ficus Benjamina için nasıl bir budama yapılması konusunda olsa da benim bahçedeki aşırı yayılmış ağaçlarıma da bir faydası olacağını düşünüyorum.
Genel olarak anladığım kadarıyla, ağacın aşağı doğru sarkmasına ve ağırlaşmasına sebep olan Y şeklindeki, diğer bir deyişle çatal şeklindeki dallardan altta kalan dalı çatal yapan yerden budayıp böylece ağacı yukarı kaldırmış oluyoruz. Kurumuş, aşırı çarpık ve şekilsiz gelişim gösteren dallar temizleniyor.
Ağacı sarkmaya değil de, yukarı doğru büyümeye teşvik ederek böylece hem hafifletmiş, hem de havalandırmış olduğumu düşünüyorum. Artık bu ilk budama macerasının ne şekilde sonuç vereceğini bekleyip göreceğim.
Budamadan sonraki durumun fotoğrafını ekliyorum.
Faydalandığım videolar:
Prune this: Ficus Tree overgrown and in need of a trim and a prune! - YouTube
Prune this: How to prune & stake Weeping Fig Bush Part 2 - YouTube