View Single Post
Eski 16-03-2012, 14:41   #241
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
BT bakterisini bir çoğumuz biliriz.

Erişkini kelebek olan tırtıllarda çok etkilidir. Zehirli preperat kullanmadan yetiştiricilik yapanlar, ürünlerinde zararlı tırtıl popülasyonu saptadıklarında, çoğunlukla lokal olarak "BT kurstaki" içeren bir preperat hazırlayarak tırtıllara temas edecek şekilde püskürtürüz.

Bakteri tırtıllın derisinden nüfuz eder, tırtılın içinde tırtıla toksik madde salgılar. Bunun sonucunda aynı gün tırtıl beslenmeyi durdurur, ertesi gün de ölür.

Püskürttüğümüz preperattaki bakteri bitki yüzeyinde hava şartlarına bağlı olarak 3-4 güne kadar canlı kalır, sonra o da ölür.

Yine koşullara göre, herhangi bir ürünün bir sezondaki yaşam döngüsünde bu ihtiyaç bir, bazen iki, en fazla 4 kere olur.

Fakat farkedip önlem almamışsak tırtıl bize pek bir şey bırakmaz. Bu şekildeki bir kullanım, BT bakterisinin bitki dokularına, hücrelerine girmesine sebep olmaz. Bakteri, çok kısa bir süre için bitki yüzeyinde kalır. Bu sebepten de böceklerde herhangi bir direnç oluşması mümkün değildir.

BT toksin içeren GDO'larda ise, tohumdan başlayıp hasat ve hasat sonrasında da gerek meyve gerek bitkinin diğer aksamında, kökten yaprağa kadar her hücrede bu toksin mevcuttur. Bunun sonucunda da bir çok dirençli böcek ortaya çıktı ve yayılıyor.

Endişelenip kızdığım şeylerden birisi de, bu dirençli böcekler buraya kadar geldiğinde ne yapacağız? GDO şirketi para kazanacak diye önemli bir silahımızdan da olduk gibime geliyor.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön