Nevsune Hanım..
Ankara'nın bu yıl şidetli soğuklarından galip çıkan bu nergisinizin çiçeğini görebildiğiniz için inanın çok sevindim..
Bunun yanında oldukça önemli püf noktalarını öğrenmiş olarak seneye çok çok iyi sonuçlar alacağınıza inanıyorum..
Bu Double Daffodil Erlicheer türü nergis ile ilgili bilgi ve tecrübelerimi bıkmadan yazmaya ve sizlerin farklı iklim kuşaklarındaki tecrübelerini de merakla takip etmeye, dolayısıyla, benden bunları satın alanlara daha çok ve kesine yakın bilgiler aktarabilme olanağına kavuşuyorum..Bu yüzden, benden bunları satın alanların bire-bir gözlemlerine ihtiyacım var..
Çünkü bu tür maalesef ülkemizde hiç bilinmeyen bir tür..Ben literatürden ne kadar öğrenmeye çalışsam da, ülkemizdeki yetiştiren sizlerin aldığı sonuçlar çok daha önemlidir..
Kısaca...
Bu nergisler eğer drenajı iyi bir bahçe toprağına ekildiyse, -30 derece düşük ısıları tolore edebiliyor..Bahçede ektiğiniz alanın üzerini 3-5 santim kalınlığında, saman, kuru yaprak, kalın odun talaşı ile malçlama yapmanız koruyucu olacaktır..
Fakat, ıslak saksı toprağı şiddetli donlarda taş gibi olduğundan, kökleri de sıkarak bitkinin ölümüne sebep olmaktadır..
Bu yüzden Ankara gibi bu yıl -25'leri gören yerlerde bunları biraz erken ekip soğuklar, donlar başlamadan filizlerini uzatmasını ve kök gelişmesini sağlamak ve şiddetli don olayları öncesinde kapalı-daha az serin yerlere almak veya dışarıda kalsa bile saksıları yalıtkan malzemelerle çok güzel sarıp sarmalamak gerek..
Ayrıca şiddetli don olayları öncesinde kesinlikle saksı toprağını aşırı sulamamalı, çok hafif nemli tutulmalıdır..Çünkü don olayının en büyük dostu sudur..
Sizlerden en önemli isteğim:
Çiçek açımından sonra lütfen ''tamam bunun işi bitti'' deyip saksınızı gölge bir yere aktarmayın..sulamayı haziran ayına kadar yaprakları kendiliğinden kuruyana kadar ihmal etmeyin..Biraz yanmış hayvan gübresi takviyesi yaparsanız iyi olur..Ki; soğanlar irileşip gelecek yılın çiçek hazırlığını yapabilsin..
Ancak yapraklar iyice kuruduktan ve toprak takır takır kuruduktan sonra saksılarınızı serin-gölge bir yere aktarınız..güneşte kalmasınlar ekim ayı sonuna kadar..ekim ayı ortalarında saksı toprağınızı boşaltıp havalandırıp ve biraz yanmış hayvan gübresi takviyesi yaptıktan sonra bolca sulayıp güneş gören bir yere aktarırsınız tekrar..
Eğer bunları yaparsanız bu cömert tür her yıl daha bol çiçekle karşılayacaktır baharınızı..
İyi bir bakım yapıldığı, büyük hatalar yapılmadığı takdirde bu nergislerden çiçek alamama sorununuz olmayacaktır..
Nevsune Hanım..
Soğanınızın 3 yavrusu var..isterseniz seneye bu yavruları hiç ayırmayın..şöyle 20 santim genişlikte, 20-25 santim derinlikte bir saksıya, soğanı fazla gömmeden, tepesi hafif gözükecek şekilde ekin gelecek sezonda..
Sanırım 3-4 çiçek alabilirsiniz..
Selamlar..
Düzenleyen pria : 16-03-2012 saat 19:50
|