Sevgili maysan, endişelenmeyin. Çok fazla tomurcuk varsa açması yaklaşmış demektir belki. Benim de uzun süre çok fazla tomurcuktan sonra açtı dün ilk kez. Saydığınız sıvı gıdalardan hiç kullanmadım ben ama çiçek açan bitkiler için olduğunu söyledikleri vilmorin çubuk gübreden batırmıştım saksının kenarlarına 3 tane. Bir de kar suyuma limon tuzu eklemiştim. Yalnız bir tespitim var. Açan çiçeklerimle diğer henüz açmamış tomurcukları karşılaştırdığımda belirgin bir fark tespit ettim. Açan çiçeklerde çiçeğin hemen altında sap kalınlaşması ve uzaması oluyor. Bu iki çiçek açmadan önce bunu fark etmiş, bunlar açacak galiba demiştim. İki gün içinde açtı. Bir de gonca uzunlamasına ortadan hafif çatlayıp yeşil kısmının içinden beyaz rengin ilk ipuçları görünmeye başladı mı olay tamam demektir.
Bir ara sormuştum belki hatırlarsınız, gardenyanın kokusu hangi çiçeğe benziyor diye. Dün sabahtan beri kafamı kurcaladı durdu, en sonunda çıkardım. Hemen hemen yasemin kokusuyla aynı. Bilmeyenlere duyurayım dedim.
Bol gardenyalı günler dilerim.
|