Sayın pria,
Nergislerinizi gittikleri yerde takip etmeniz çok hoş.
Pek çok yerde olduğu gibi bu sene kışımız hem çok uzun sürdü hem de daha önce görmediğimiz eksi değerleri gördük. Bahçe oldukça kötü etkilendi, bitki kayıplarım oldu. Soğuğa dayanıklı olan nergisler yaşamlarını sürdürseler de gelişimleri çok yavaş oluyor.
Sizden geçen sene nergis almıştım yani açtıklarında ilk defa koklayacağım. Gözlem ve tespitlerinize yardımcı olması bakımından sizin nergislerin durumuyla birlikte bahçemde olan diğer iki çeşitden de bahsetmek istiyorum.
İlk nergisim sarı kokusuz nergis; yanılmıyorsam bu türden sizde de vardı; çok iri çiçek açan bir cins. Geçen sene yerini değiştirdim. İlk yaprak çıkaran ve yeşil aksamı en iyi gelişmiş olan bu türün üzerinde 2-3cm. cıvarında çiçek sapı oluşumları var.
Mutlu Bey'den aldığım kokulu nergisler geçen kışı dış mekanda ve saksıda geçirmişlerdi; bu kış onları da toprağa aldım. Yeşil aksamı sarı nergise göre cılız olsada 15cm. cıvarında çiçek sapı var. Bu nergisler geçen sene 20 gün önce çiçek açmışlardı.
Sizin nergisler, Double Daffodil Erlicheer ise çok geç yaprak çıkardı. Şu anda 3-4 cm. cıvarında yaprakları var; henüz çiçek sapı oluşumu yok.
Bu üç nergis türü bulundukları yere aynı zamanda dikildi; dikim yerleri birbirine yakın; Double Daffodil Erlicheer diğerlerine göre biraz daha korumalı bir alanda bulunuyor.
Umarım havalar en kısa sürede normale dönerde koku, renk cümbüşü bahçemize gelir.
|