Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pembegül
Sizin din anlayışınızın ne olduğunu anlayamadım ben islamdan bahsediyorum ve hz kurandan yani ALLAH tealanın ayetini delil göstererek konuştum buna göre sizde inandığınız dine göre o din neyse artık ona göre konuştunuz , benim için tartışma bitmiştir.Sizin dininiz size benim dinim banadır buda Hz.Kurandan bir ayettir sağdan soldan alıntı değildir.
Ayrıca din hakkında o engin bilginizi yazında bizde öğrenelim.
|
Sn Pembegül, sanırım tartışmanın ya da yazışmanın pek manası kalmadı. Siz herkesin ve herşeyin adına karar vermiş ve son noktayı koymuşsunuz zira. Baksanıza yazdıklarımdan nasıl edindiyseniz benim inancıma da karar vermişsiniz( İslamdan çıkarmışsınız mesela beni kafadan).
Yazınızda en hatalı bulduğum şey:; Sn Todor' un da açıkladığı gibi: Din ve inanç vs kavramları çok farklı şeylermiş gibi sunmanızdı.
İslamiyeti benimseme öncesi ve sonrası Türk toplulukları çok farklı inançlara ya da inançsızlıklara mensup olmuştur. Diğer tüm toplumlar gibi. Günümüzde de örneğin Türkiye' de yaşayan vatandaşlar çok çeşitli inançlara mensuptur( nüfus cüzdanında otomatikman yazan din kaydını kaale alarak gayrıreel şekilde ifade edilen '' halkımızın % 99 u müslümandır '' saptamasını gerçek zannedecek kadar mantıksız değilim). İslam' a mensup olanlar yanında ( ki burada da çok farklı mezheplere, yorumlara ait olma durumu sözkonusudur) Hristiyan, Musevi, Ezidi vd. birçok inanç sözkonusudur. Ateist, Agnostik, Deist vs birçok başka inanç ya da inançsızlık mensubu olanlar da hakikat. Örneğin; Alevi toplumunda kimi bireyler kendini İslama ait hissederken, hissetmeyenler de vardır. Bu örnekler çoğaltılarak gider. Hal böyleyken bütün Türklerin islam olduğunu söylemek ancak sizin temenniniz olabilir. Reeli yansıtmaz.
Yazdıklarınızda tutarsızlık var kusura bakmayın. bir yandan '' Müslüman olmayanlar beni ilgilendirmez, herkesin dini kendine '' filan diyorsunuz, bir yandan da Eski Türklerin İslamla alakasız bir geleneklerine, inançlarına uyarı mesajı yazma gereği duyuyorsunuz. Ayrıca, İslamla ilgili verdiğiniz bilgilerde de gariplikler söz konusu. Allah a, meleklerine, ''peygamberlerine'' inanmaktan bahseden bir din değil miydi İslam? Hz Muhammed öncesi binlerce peygambere ve o peygamberlere inanmış insanlara da çöp muamelesi yapınca İslama da aykırılık sözkonusu olmuyor mu. İslam tebliğ edildi öncekiler hükümsüz oldu diyorsunuz da, bu tebliğden yüzlerce hatta binlerce yıl önce yaşamış, gelenekler oluşturmuş, eserler bırakmış toplumlar ne yapsın yani bu durumda

Neyse, mesele kimin neye inandığı, neye inanmadığı filan da değil zaten. Her alanda sıkça yaşadığımız bu fetva verme, ayar çekme, kendi düşüncemizi empoze ettirme ve bizim gibi olmayanları hiçleştirme, önemsizleştirme ve marjinalleştirme çabası, beni rahatsız eden. Dini herhangi bir mertebesi olmayan, sadece dönemlerinin devlet adamları, hükümdarları olan( ki bazısı zamanında önemli nüfuza sahip olmuş) padişahları bile evliyalaştırmaya, kutsallaştırmaya çalışan bir toplumda ve konjonktürde bu tarz yorumlar doğal geliyor tabii.
son olarak, hitap üslubunuz hiç de kibar değil. Gerek yok yani böyle laf sokma, iğneleme filan gibi hitaplara. '' deveye sormuşlar...'' atasözünü kullanmamdan mı alındınız anlamadımki? Mesajın sakilliğini betimlemek için kullanmıştım tabiiki, size yöneltecek kadar nezaketsiz değilim. İyi günler dilerim.