Bahçede
Bahçeden Aralık ayının 15 de ayrıldık.Niğde,İstanbul,Bursa,Ordu ve Trabzona gittik. Kışı buralarda geçirdik.Kazançımız 5 kğr Ben 8 Kğr hanım almış.Ne kuyu kebabı,ne hamsi tava,nede köfte Bunların hiç birini istemiyorum.Bir an önce sağlıkla bahar gelsede Bahçeye gitsek.
Bahçede ilk iş olarak ,Karın erken gelmesi ile yaprak (Gazel) toplama yapamamıışdık.Tırmıkları çekip gazelleri toplamıya başlasak Toplarken öğle üzeri açıkınça. Dışardaki oçağı yaksam.Izgarıya Tavuk kanadı,pirzolayı,vede Suçuğu düzüp
ateşin üstüne koysam.Yağları eriyen suçuk kokusu,et,kanat kokusu bahçeyi sararken,
Güzün giderken gömdüğümüz Turpları,kuma gömülü karbeyazına dönmüş pırasayı söküp getirsem.Güneyde duvarın diplerinde Halazadan çıkmış sogan tere roka varsa onlarıda toplasam.Çeşmede yıkayıp ayıklarken Oçaktakilerde pişmiş olsa.
Ekmeği yarıp ortasına suçuğu yatırsam (Bu arada bir ufakda olsa iyi olur ama bende tansiyon kalp olduğu için hayale katmıyorum.) Kilerden taze iken yapılıp konan vişne suyunuda koca bir bardağa doldursam.Şuna değmiş şuna değmemiş derken Masanın üstünü silsem süpürsem.
Ki oçakda geçmemiş odun kömürünün üstünde otuz senelik bakır çaydanlıkda çayı demlesem.Çayırın üstüne bağdaş kurarak oturup rüzgara karşı çayımıda içsem.
Sonra kaldığımız yerden gazel toplamıya başlasam.
Akşama kadar çalışıp Hafifde üşümüş olarak Odadaki sobayı yakıpiçine elma kütük odunlarını atsam.Odunlar haşur huşur yanarken fırın bölümüne iki kilo patetes koyup pişmesini beklesem.Pişen patetesleri parmak uçların yanarak üflüyerek soysam.Baldızın getirdiği yufka etmeğin içine sarsam.Güzün kurulup bırakılan açılı turşudan bir tas doldurup iki tane nar gibi kırmızı yumruk gibi dönmüş (Turşuya dönüşmüş) damates turşusu ile yesem.
Sonrada yorgunluğun verdiği ağırlıkla çekyata sızıp kalsam.
Ne olur?
|