Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ugkmen
Ben deyimlerde ve atasözlerindeki ironileri merak ediyorum.
Mesela "Ocağına İncir Ağacı Dikmek" ne demek? Neden İncir Ağacı?
Anladığım kadarıyla fazla bakım gerektirmeyen ve hemen hemen her toprakta hatta kayalıklarda yetişebilen bir bitki incir. Ve incir terkedilmiş viranelerde sıkça görülür.. Yılan ve Akrep gibi hayvanlarada mesken olurmuş.
Ama daha iyi çıkarımları sizler yapabilirsiniz.
Bu bu bunun gibi içinde ağaçlar kullanılan atasözleri ve deyimler ile bunların anlamları üzerine bilgi ve yorumlarınızı bekliyorum.
|
Ocak ahşap karkas kerpiç veya taş dolgu evlerde ve kütük evlerde evin en iri ve düzgün taşlarla güzelce örülen kısmıdır. Eski ahşap İstanbul evlerinin yıkıntıları çocukluğumun Kadıköy Caddebostan Kızıltoprak ve Aksaray semtlerinde bolcaydı. En başta ocak ve bacaları ayakta kalırdı. Eğer ahşap değilse bir de merdivenleri. Malumunuz merdivenler genellikle bina dış cephesine pek çıkmaz. Zaten çoğu da ahşaptır. Ama ocak ve bacası hem dış cepheden görülür hem de çoğu zaman binanın asli taşıyıcı unsuru olarak da kullanılır. Anadoluda daha da sık olarak böyledir. İncir çekirdeği ufak aralık girinti gibi yerlere kolayca girer ve zaten oralarda büyümeyi de çok sever . Ocak yıkıldı mı evi tutmak gayet müşkül hal alır. Yani ocak tan kastedilen ev-hane değildir. Mecaz yoktur hakiki ocaktır.