Arkadaşlar merhaba.Aranıza yeni katıldım.İkinci defa kumkuat (elips şekilli iri meyve veren cinsi) aldım.Birincisi aşı yerinden bozulup kurumuştu.Bu bitkiyi sevmemden dolayı geçen yazın sonlarında ikincisini aldım.İSTANBUL'da yaşıyorum.Evimizde balkon ve teras olmadığı için cama yakın perde arkası ve güneş ışığını alabilen bir yerde duruyordu.Aldıktan 20 gün kadar sonra meyveleri döküldü.Ondan bir ay sonrada yaprakların alt kısmında kırmızı renkli minik örümcek benzeri canlılar türedi.Hergün nemli pamukla tektek yaprakları silmeme rağmen başedemedim.Bir müddet sonrada yapraklar kuruyup tamamen döküldü.Daha sonrada dalların bir kısmından reçine benzeri bir madde çıktı ve dallar uç kısmından gövdeye doğru siyaha yakın bir renge dönüşerek maalesef kurudu.Koyu renkli kısım gövdeye doğru ilerleyince o dalları hastalık olabilir diye gövdeye yakın yerden budadım.Kışı içeride kuru bir şekilde geçirdi.Ben yinede 10 günde bir yetecek kadar suyunu verdim.Bir ay kadar önce torflu toprağa birazda normal toprak karıştırarak kumkuatın toprağını ve saksısını (altına drenaj olsun diye bir sıra çakıl taşı koydum, saksının altındaki deliği biraz genişlettim ve saksının altına tabak koymadım) bitkinin kökündeki ölü kısımlarıda bir miktar temizleyerek değiştirdim.Saksıyıda direk göneş gören pencerenin dışına çıkardım bu arada düşmesin diye saksıyı duvara sabitledim.Bundan 15 gün önce bir miktar tomurcuklanma olmaya başladı.2-3 gündürde tomurcukların çoğalmaya başladığını gördüm.İnşaallah normal haline döner.Daha öncede forum sayfalarında benimle aynı sorunu yaşayan arkadaşların olduğunu okuduğumdan belki nacizane bir faydam olur diyerek aranıza katılmak istedim.Sonbaharda ayda birer kez olmak üzere ve ilkbahardada Mart ayı başında (Nisan ve Mayıs başındada birer kez vermeyi düşünüyorum) pokon npk 20+20+20'den birer yemek kaşığı olmak üzere saksısına serpiyorum.Meyvelerini yediğimizden dolayı bu takviye besinin bir sakıncası varmıdır?Achil arkadaşın sorusuna Sn.Remzi SARIOĞLU'nun cevabını okudum ancak ikiside aynı tür ilaçmı bilmediğimden sormak istedim.Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar bilgi verirse çok memnun olurum. Herkese selamlar.
Düzenleyen ONUR34 : 10-03-2012 saat 11:30
|