Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gülenmelek
Sevgili missmenas,
Bir sorum olacak; hani bazı bitkilerde boyu çok uzun olmasın diye ucundan azıcık koparın ki dallanmaya teşvik olsun denir ya, bu hoyalar için de geçerli midir. Yoksa onlar istediği zaman istediği yerden mi sürgün verir. 
|
Sevgili gülenmelek,
çok güzel bir soru ve birçok merak eden kişileri aydınlatacak yerinde olmuş diyebilirim. Paylaşımda bulunduğumuz hoyaların bazen yolculuk sürecinde veya bizlerin kargoyu açarken kendimizin verdiği zararlar hoyalarımıza, genelde şunu söyleriz eyvah sürgünü kırılmış of ya yaptığıma bakarmısın yaprağını kırdım

Hiç üzülmeyin endişelenmeyin bu yaşadığımız tedirginlik verici durum karşısında. Ben şahitim biliyorum gözlemlerimden,kırılan herbir sürgün yerinden yeni gelen sürgünler genelde en az 2 şer tane geliyor.
Sorduğunuz sorunun tam cevabı ise, benim yaptığım uygulama yeterince gelişmiş ise diyelimki 4 göz olmuş bir hoya çeliklemeye elverişli demektir. Sürgün ucunu kırıp atmaktansa, biraz daha alttan yedeklemeyi tercih ediyorum çelik alıp çoğaltma yöntemini. Hem kök gelişimi iyice güçleniyor hem elimde yedek Hoyam oluyor. Bu olay tercih meselesi, tek dal ve sürgün gitmesi de uygundur. Yeterince güçlenmiş hoya çeliklerimiz belli bir süre sonra zaten yeterince dallanıp birçok sürgün oluşturacaktır. Bu sürgünleri çoğaltmak ve teşfik etmek için çeliklenmesi taraftarıyım, gözlemlerim ve tecrübem bu yöndedir. Umarım sorunuza net bir bir cevap olmuştur, çekinmeden çelik alabilirsiniz.