ABD'deki etiket yasağı bizim kanunlarımızdaki gibi, filan şey yapılırsa yasaktır, cezası da şudur şeklinde değil. Kabul etmeliyim ki bu anlamda "yasak" sözcüğü belki tam doğru bir ifade değil.
Öte yandan, etiketlemeyi engellemek üzere biribirini tamamlayan bir dizi önlem mevcut. Bunların sonucu olarak herhangi bir etiketleme yapılamıyor ve resmen yasaklamayla aynı sonuca varılıyor.
Bunun pratikteki tek istisnası rGBH ve rBST kullanmayan üreticilerin bunları ürün etiketlerinde belirtmesi sonucu aleyhlerinde açılmış davaları kazanmış olmalarıdır.
FDA, GDO ürünleri doğal olanlarla aynı sayarak GDO içeren ürünlerde etiketleme gereksizdir diyor. Bu otomatikman GDO içerir etiketlemesinden GDO kullanan şirketleri kurtarıyor.
"GM-Free", "GMO-Free", "Non-GM", "Non-GMO" gibi terimleri ise türlü bahanelerle kullandırmıyor.
Sonuçta gerçek, amerikan vatandaşlarının öncemlice bir kısmı GDO yemekte olduğunu dahi bilmiyor. Bunların içinde bir bölümü de GDO'ların ABD'de satılan yiyeceklerde olmadığını, müstemlekelere satıldığını sanırmış.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Serpent
Şimdi Dünyanın en gelişmiş ve zengin ülkesi kendi insanlarını bilerek riske mi sokuyor.
|
Bu cümleyi, Amerikan devlet kurumlarının amerikan vatandaşlarını bilgilendirmeden, bilmelerine imkan vermeden, onlardan gizleyerek, vatandaşlarının adına karar vererek onların yararına GDO yediriyor diye mi anlayacaktık? Öyle değilse nedir?
Haddini aşan coğrafya öğretmeni, otomobil, bilgisayar kullananların doğal şeylerle (en azından GDOsuz) şeylerle beslenmeyi istemelerine hakkları olmadığı, GDO istemeyiz diyenlerin kendi bildiğinin %10'u kadar bilmediğini (ki istememe hakkı olmadığı vurgulanıyor galiba - sormak lazım, istememe hakkı için yüzde kaç olmalı).
Bu arada, "Vay be!" ile başlayan cümlede (fallacy yapılırmış) anlaştık mı bilmem, sonradan bir şey duyamadım. Fakat "internet flood"a (
usluba bakılırsa boş laflarla peş peşe bir sürü mesaj yazılıyor anlamında bir aşağılama lafı galiba) biraz daha devam edeceğiz.
Sn.Praecox, uzmanlığından yola çıkarak bir FDA sabıkasını vurgulamış, tarihe Vioxx skandalı olarak geçen olayı hatırlatmış. Konuya çok yakın olmayanların bilebileceği bir şey değil. Ben de bilmiyordum.
Natural News'den okudum. Trajikomik bir olay. Mike Adams'ın yazısındaki ara başlıklara epey güldüm. Birisi "
The FDA, godfather of the U.S." Pek bir şey değişmemiş anlaşılan kendi vatandaşlarına karşı Godfather gibi davranan bir kurum.
Birileri üşenmemiş Monsanto ile ABD Devlet kurumları arasındaki
oldukça yakın ilişkilerin bir tablosunu hazırlamış.
Hal böyle ise vay gelmiş o dünyanın en zengin ve gelişmiş ülkesindeki insanların başına.
Tabloya bakarak Mark Adams'ın sözünü hatırlarsak, "The FDA, godfather of the U.S." başlığında FDA ile Monsanto'yu kolaylıkla değiştirmek mümkün. Buradan da hareketle wikileaks belgelerinde yazılanlara hayret nidaları göstermemek gerekir.